Kostkrav

Glass vase with oranges, limes and lemons

Vegan

Precis som vegetarianer, så undviker veganer allt kött och all fisk. De måste dock även undvika livsmedel som innehåller animaliska produkter. Sådana produkter kan vara svårare att upptäcka. Dessa omfattar:

  • Mjölkprodukter – inklusive ost, smör och yoghurt.
  • Bröd – bröd som är gjort på vassle (en animalieprodukt) är olämpligt.
  • Ägg
  • Honung
  • Skumgodis och vingummi – dessa produkter innehåller ofta gelatin vilket inte lämpar sig för veganer.
  • Öl – i många ölsorter används animaliska ingredienser i bryggprocessen, så leta efter öl som lämpar sig för vegetarianer/veganer.

Skaldjursallergi

Personer som är allergiska mot skaldjur kan få mycket allvarliga reaktioner, därför är det bäst att ta det säkra före det osäkra när du lagar mat för skaldjursallergiska gäster. Några vanliga typer av skaldjur som ska undvikas är följande:

  • räkor
  • krabba
  • hummer
  • musslor
  • blåmusslor
  • ostron
  • kammusslor

Gluten-/veteintolerans

Veteintolerans orsakar uppsvälldhet och allmänt obehag i magen. Vete finns i många vanliga livsmedel. Här har du de största bovarna som du bör eliminera från menyn:

  • Bröd och bakprodukter – inklusive pizza, krutonger, brödpinnar, pitabröd och allt som vanligtvis tillagas med ströbröd såsom fiskpinnar och hamburgare.
  • Pasta och mjöl
  • Choklad
  • Färdiglagade såser och kryddor
  • Efterrätter och kakor – inklusive sockerkakor, kex och pannkakor.
  • Flingor – med undantag av ris- och majsprodukter samt havregryn.

Laktosintolerans

Personer som har laktosintolerans ska undvika allt som innehåller ko- och fårmjölk. Några vanliga livsmedel som innehåller laktos är följande:

  • Färska mjölkprodukter – såsom smör, glass, yoghurt, grädde och ost.
  • Kex, kakor och choklad
  • Bröd och bakprodukter

Om du ska laga mat för en laktosintolerant gäst så kan probiotisk yoghurt och mjölkersättning (såsom sojamjölk eller mandelmjölk) vara ett bra alternativ på menyn.