Avslöjande myter om hårt vatten

الكشف عن أساطير الماء العسر

Hårt vatten är vanligt i många hem men ändå är det många som inte vet hur hårt vatten fungerar, vad det innehåller och hur vi påverkas av det. Här har vi tagit en titt på några av myterna och krossat dem med riktig fakta.

Myt 1 – Hårt vatten är skadligt för din hälsa

Du kan ha hört att hårt vatten kan ha skadliga hälsoeffekter men bevis visar att det kan vara välgörande. Världshälsoorganisationen WHO säger att “det verkar inte finnas några övertygande bevis om att vattenhårdhet orsakar negativa hälsoeffekter hos människor”[1]. I USA har det Nationella forskningsrådet visat att innehållet av kalcium och magnesium i hårt vatten betyder att det kan fungera som enkelt kosttillskott [2].

Myt 2 – Mineraler i vatten är förorenande

Det finns vissa myter som handlar om att hårt vatten är fullt av ohälsosamma föroreningar, men det är endast en myt. Hårt vatten innehåller sammansättningar av kalcium och magnesium. Dessa är inte det samma som vattensammansättningar - desinfekterade, mikroorganismer och oorganiska kemikalier.

Myt 3 – Vattenavhärdare renar vatten

Något relaterat till myt två: mineraler inte är förorenande och vattenavhärdare rengör inte vattnet. Vattenavhärdare är designade för att ta bort eller minska det hårda vattenförhållandena på vatten med högt kalciuminnehåll. Deras huvudsakliga syfte är att ta bort mineraler från vattnet. Det betyder att de inte tar hand om kemikalier, avlagringar och inte heller mikroorganismer. Dessa kan tas bort genom ordentlig filtrering eller genom ett kolfiltersystem.

Myt 4 – Hårt vatten orsakar grumlighet på glas

Det är sant att hårt vatten kan påverka dina glas men det är inte orsaken till att glasen blir grumliga (grumligheten kommer från bestående skador på glaset). Vad det faktiskt orsakar är en ansamling avlagringar på ytan av glaset, vilket kan få det att se ojämnt ut. Dessa märken är dock lätta att undvika, allt du behöver göra är att använda Finish Spolglans som förhindrar mineralerna från att lägga sig på glaset, så att de kommer gnistrande ur diskmaskinen.

Myt 5 – Hårt vatten förstör vattenkokare

Fastän hårt vatten innehåller elementen som producerar kalciumkarbonat (eller beläggning), är det inte så att de ökar ju längre tid det tar att koka vatten. Om du är orolig för effekterna av fjällning på din vattenkokare ska du fylla vattenkokaren till hälften med vatten och tillsätta två matskedar vit vinäger. Låt det sedan stå i fyra timmar. Töm sedan kokaren och ta bort den beläggning som har lossat. Skölj och upprepa (om nödvändigt).

[1]http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf

[2]http://www.water-research.net/hardness.htm