Ett eget sorts glas

Glass Protection

Mycket fler människor har börjat uppskatta det breda sortimentet av smaker och njutningen som kan uppnås av bra öl. Precis som med vin kommer varenda ölkonnässör säga till dig att det spelar roll vilket typ av glas du använder för att kunna uppskatta ölen helt och hållet. Vi kommer ta en titt på några av dessa glas, vilka öl som ska serveras i dem och hur de kan påverka öldrickarupplevelsen.

Imperial Conical / Nonic Pint

Detta typ av glas kan ofta ses på barer och pubar i europa: det vanliga “pint-glaset”. En “conical” har raka sidor som putar ut från botten och kallas ibland ett “shaker-glas” eftersom den kan användas som en halv shaker för drinkar. En “nonic” är väldigt lik men sväller ut och tillbaka in nära toppen, vilket gör det lättare att hålla i den samtidigt som den håller skummet på toppen av ölen och ger den ett snyggt utseende: av denna anledning är en “nonic” perfekt för stouts och krämigare öler. Dessa glas är utformade för att vara starka, enkla att rengöra och billiga att ersätta, men inte för att framhäva några specifika nyanser eller smaker. Därför passar dessa bäst för enklare och mindre exotiska öler som pale ales, amber ales och lager.

Tulpanglas med fot

Detta är ett glas som har en dramatisk kurva inåt, nära kanten samt en fot för att man ska kunna hålla i det. Formen av glaset gör att aromerna från ölen fångas i glaset så att alla de komplexa smakerna kommer fram. Foten skyddar handen från att värma ölen för mycket när den dricks. Tulpanglaset passa väldigt bra för nyanserade öler: som saisons på flaska samt öler med mycket kolsyra då skumbildningen hålls orörd i skålen av glaset.

Konjakskupa

Detta glas påminner mycket om tulpanglaset men har en lägre och bredare profil samt mindre volym. Det är utformat för att vara kupat så att dina händer värmer upp glaset och ölen. Du kan även snurra ölen för att aktivera några av smakerna som är fångade inuti. Konjakskupor är perfekta för öl med högre alkoholhalt då den lägre volymen på glaset betyder att alkoholintaget är reglerat, så att du kan njuta av din öl under en längre tid. Detta är oftast rekommenderat för öl över 8 % alkoholhalt, som belgisk tripel, imperial stouts och lambics.

Sejdel

Dessa större muggar handlar om att du ska ta tid på dig och dricka mycket öl. Handtaget förhindrar din kroppstemperatur från att påverka temperaturen i ölen och de tjocka väggarna gör så att ölen håller rätt temperatur längre. Denna design gör också så att mycket färre turer behöver gås till baren, men ger även ett tillfälle att dricka för mycket. Därför passar dessa bäst för öl med låg alkoholhalt så som fruktiga öler, pilser, blonds och bitters. 

Oavsett vilken som är din favoritöl kan du välja rätt glas för varje sort då alla enkelt kan diskas. Placera dem endast på översta hyllan, fäll ned och se till så att de inte stöter emot varandra då diskprocessen ibland kan göra så att de slås ihop. För glas med fot kan denna hylla ofta sänkas för att se till så att de får plats för extra skydd. Finish Quantum Max Shine and Protect ser till så att glasen kommer ut rena, gnistrande och fria från kalkavlagringar. Så allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och njuta av den öl som du gillar bäst – i det rätta glaset förstås.