Historien om glas

Glass Protection

Utan uppfinningen av glaset skulle vårt moderna liv inte vara där vi är idag. Allt från glas som används i växthus, som hjälper oss att odla frukter och grönsaker i ett tempererande klimat, till glas som finns i teleskop som har hjälpt oss att utforska världen. De första glasbehållarna gjordes runt år 1500 före Kristus. Konsten att göra klart glas genom glasblåsning upptäcktes inte för än år 50 – 100 efter Kristus och då var det en bevarad hemlighet ända till Romarrikets fall.

Vad är glas?
Glas är uppbyggt av en amorf struktur - ett ämne som har många av egenskaperna hos vätska som skapar ett transparant material. Genom att värma upp olika ingredienser, mestadels kisel, till en temperatur på 1500 C grader smälts ingredienserna till en glasmassa som samlas i slutet av ett rör, liksom sirap på en sked. Glasmassan placeras i en form där man blåser in luft in genom röret, vilket skapar en formbar glasbubbla.

Vad är Korrosion?
Med upprepade utsättningar för varmt vatten och diskmedel tas mikroskopiska molekyler bort från glaset. Det skapar en ojämn yta som orsakar att ljuset som skiner genom glaset stutsar runt i stället för att skina igenom det. Detta kommer göra att glaset uppfattas som grumligt.

Hur kan det förebyggas?
Dina glas perfekta glans kan enkelt skyddas. Först, se till att glasen står med ordentligt mellanrum i diskmaskinen. När diskmaskinen körs kommer föremålen att röra på sig och om dina glas står mot varandra kan de få sprickor gå sönder. Den andra saken du ska tänka på är att se till att du använder diskmedel för att förhindra grumlighet och få den perfekta glansen.

Finish Quantum Max Shine and Protect tacklar denna process och hindrar molekylerna att röra sig med hjälp av en unik teknologi som fungerar som ett skydd och ger en glans som håller längre. Vatten är det som många gånger drabbar glaset värst. Det är bra att kombinera glans och diskmedel som skyddar mot korrosion, men också från andra faktorer som kan äventyra en glänsande renhet, som till exempel vattenfläckar.