Rena Glas 101

Pahare curate (batch 2-1)

Människan har gjort glas i över 3 500 år. I Egypten har man hittat rester från glas som tros vara från 1350 f.kr. Mjölkiga och grumliga glas var förmodligen inte ett problem för dem, eftersom klart glas togs fram först av Romarna, som ville visa upp sitt vin och att färgen på vinet skulle synas igenom.

Romarna hade vackra klara glas att dricka från och det finns ingen anledning till att inte du ska få det också. Visst skulle det vara bra om någon kunde ta fram en guide för hur man tar hand om sina glas så att du kan få dem att se nya ut hela tiden? Tursamt nog är det precis det vi har gjort! 

ANVÄNDNING

Vi börjar med hur glasen används. Glasens klarhet beror på den oregelbundna strukturen i materialet, det är också det som gör att klarglas är känsligt för något som heter ”termisk chock”. Det är inte så dramatiskt som det låter, men det är så det kallas när ett glas ändrar temperatur för snabbt. Det reagerar då genom att expandera eller implodera ojämnt – vilket gör att det spricker.

Så kom ihåg att inte hälla kokande vatten eller andra väldigt varma vätskor i ett glas - om det inte uttryckligen är okej att göra det från tillverkaren. Om ett glas skulle spricka eller få en spricka i sig rekommenderar vi att du inte använder det mer. Glassplitter kan hamna i drycken, eller ännu värre: i dig. I en spricka kan bakterier samlas vilka kan vara mycket svåra att få bort – även med diskmaskin.

DISK

När du ska diska glasen i diskmaskinen, ställ dem då högst upp skiljt från den andra disken. Du kan behöva sänka hyllan för att få plats med höga glas eller glas på fot. Det är viktigt att glasen inte nuddar varandra eftersom det kan bildas sprickor om de slår ihop.

För att få bästa resultatet under tvättfasen kan du använda Finish Quantum eller Finish Spolglans. Quantum gör dina glas en fantastiskt rena samt skyddar glasen mot permanent grumlighet tack vara sin unika teknologi som neutraliserar grumligheten över tiden. Diskmedlet hjälper till att ta bort vattenmärken samt förhindrar att du behöver göra en extra diskning eller torkning när diskprogrammet är klart.

FÖRVARING

När det kommer till hur man ska förvara glasen finns det två skolor: kanten uppåt eller kanten nedåt. Att ha glaset stående med kanten nedåt gör att damm och annat smuts inte kan ta sig in. Men att ställa det med kanten uppåt innebär att delen du dricker vid inte riskerar att bli kontaminerad med bakterier från hyllan de står på. Det är också mindre risk att det bli kantstött.

Vårt förslag är att lägga en tunn ren handduk på hyllan och ställa glasen med kanten nedåt på den. Detta gör att smuts inte kan ta sig in och ger det också en plats att fastna på. Det kan krävas en del plats, men undvik gärna att stapla glasen på varandra eftersom de löper större risk att bli kantstötta, att det blir repor på dem eller att det skapas vakuum så att du måste dra isär dem.

Det var våra tips på hur du kan ta hand om dina glas och få dem att behålla sin glans och klarhet.