Te ur glas

Cloudy Glasses

Vi är mest vana vid att te serveras ur “tekoppar” gjorda av keramik, men i en del länder har olika kulturer uppfunnit en variation av seder och traditioner när det kommer till konsumering av en av världens favoritdrinkar. Istället för att dricka sitt te ur en mugg eller kopp av keramik, använder en stor del av världen ett glas när de dricker te – men ligger det något i det? Varför använda ett glas? Det finns många anledningar till att det är bättre att dricka te ur ett glas istället för ur keramik:

  1. Den första och kanske den mest uppenbara orsaken är att du kan se vätskan inuti. Detta låter dig bestämma om teet är tillräckligt starkt medan det doppas, för att se till så att du får det lagom starkt varje gång.
  2. När du serverar te ur en mugg av keramik kan de mikroskopiska felen på ytan av muggen ha en drastisk effekt på kvalitén av teet. När molekylerna i teet trycks mot dessa hårda ytor kan de delikata smakerna uppröras och övermanna varandra. Glas är mycket mjukare och lyckas behålla dessa hårfina skillnader.
  3. Glas är lite enklare att rengöra än keramik - speciellt keramik som har porösa egenskaper. De vegetabiliska tanninerna i teet kan låsa sig till ytan av koppen och bli väldigt svåra att få bort. Glas rena yta betyder att dessa fläckar inte sätter sig och kan tvätts bort mycket lättare.

Nackdelarna med att använda glas?

Det finns en stor egenskap hos glas som kan orsaka stora problem när du använder det för te eller för någon annan varm drink: dess förmåga att leda värme. Som bäst kan det betyda att du bränner din hand när du håller det varma glaset, vilket är varför ryssarna utvecklade ‘podstakannik’ (bokstavligen, ‘saken under glaset’) som är ett metallhandtag för teglaset. Som värst kan hällandet av het vätska i ett kallt glas göra så att det drabbas av ett fenomen som heter ”värmechock”,där glaset expanderar eller drar ihop sig väldigt snabbt och spricker, eller till och med krossas. Många glas, och alla glas som är skapade för varma drycker, har härdats vilket gör glaset mer mottagligt till snabba temperaturförändringar. Det är viktigt att alltid kolla varje individuellt glas innan du använder det till varma vätskor.

Rengöring

Oavsett om du föredrar glas istället för keramik finns det något konstant: rengöringen. Te har ovanan att skapa väldigt envisa fläckar men Finish kan ta hand om dem. De speciellt utformade diskmaskinstabletterna fungerar genom att de bryter ner de vegetabiliska fibrerna som kan orsaka te-fläckar så att din disk blir ren. Vid upprepad diskning kan dock glasen bli grumliga, vilket är varför vi här på Finish jobbade för att ta fram det nya sortimentet Shine and Protect. Ett diskmedel som försäkrar en fantastisk rengöring samtidigt som det skyddar från processen som kan orsaka kalkiga eller mjölkiga glas. Så, närsomhelst och varsomhelst du tar en kopp te – är Finish där för att ta hand om disken.