Trender hos glas genom tiderna

Glass Protection

Även om den första inhemska diskmaskinen utvecklades 1920, användes de inte av den stora massan för än i 1950 – och även då var de endast ett privilegium för de rikaste. Det tog faktiskt ännu 20 år eller mer innan diskmaskinen var en vanlig apparat i det vanliga hemmet. Sen dess har glas – och hur det behöver rengöras – ändrats dramatiskt. Här lär vi oss hur…

1970-talet

Som så mycket under denna period, var glas på sjuttiotalet i skrikande färger, texturer och mönster. Vanliga dricksglas var dekorerade med saker från tecknade karaktärer till utsmyckade blommönster. Dessa mönster försvann med tiden som ett resultat av daglig diskning. Som tur är, har diskmaskiner förbättras genom åren, och nu kan även de mest känsliga glasen diskas med omsorg. Vissa vinglas i Europa drunknade i starka, utsmyckade mönster och ofta färgade glas. Det fanns inget problem med ett sådant tjockt glas i diskmaskinen om du hade tur nog att äga ett. Traditionella präglade ölsejdlar var i ropet denna tid. Perfekt för din ölkagge!

1980-talet

Glas under den första halvan av 1980-talet var väldigt kantiga – tänk stadskillar och tjejer klunka i sig från dina v-formade champagne/cocktailglas, ofta med färgade stammar. Då årtiondet fortsatte, fanns en distinkt nick till Victorianska perioden. Vinglas i kristall, sherry och portvinsglas och utsmyckade whiskyglas blev populära i hemmet och på grund av dess delikata natur behövde de extra vård när de diskades. Som tur är, tack vare den avancerade diskmaskinsteknologin, kan dessa typer av glas alla diskas säkert i diskmaskinen så att du behöver inte diska dem för hand!

1990-talet

Vardagliga dryckesglas var ofta räfflade – en liten dekoration som var väldigt trendigt. Dessa glas var väldigt tåliga och helt och hållet säkra för diskmaskinen. Även om halvstop inte var trendiga längre, man istället drack lager från burkar eller flaskor, fanns det en stark lutning åt vindrickande. Chardonnay, som började bli populärt på 1980-talet, var det främsta valet. Då var glasen dock mycket mindre (ungefär runt 25 cl) och de var lätta att stapla på översta hyllan i din diskmaskin.

2000-talet tills idag

Kostnaden för vanliga dricksglas har sjunkit dramatiskt – du kan nu köpa ett pack med fyra vanliga, slitstarka, diskmaskinssäkra hi-ball-glas för strax över 10 kr på en stormarknad eller en lågprisbutik. Vinglas är större än någonsin med stora kupor och långa stammar vilket gör att de bäst passar för att diskas för hand för att de är så höga. Det finns dock även en ny trend för vinglas utan stam – enklare att förvara, mindre risk att de går sönder och, såklart, perfekta för diskmaskinen. Från 2000 till 2009 såg vi även ett uppsving hos cocktailglas och ”guldfiskskålen” då man delar cocktailglas. Roligare är dock den nyligare trenden där man serverar longdrinks som mojitos ur dryckesbehållare – ett syltburksliknande glas med ett ölglashandtag och oftast ett lock. Knäppa och praktiska.

Oavsett om du fortfarande sippar din Sauvignon från 1970-talets rosa glas eller klunkar cola från ett billigt glas från 2015 ska du se till att du väljer rätt diskmaskinsprodukt. För att försäkra dig om att dina glas hålls skinande kan du prova Finish Sköljmedel. Denna produkt innehåller en ingrediens som ger glasskydd vilket resulterar i torrare glas och disk. Du behöver inte oroa dig över rester eller vattenprickar och dina glas kommer vara så gott som nya.