Glasguide: Rätt glas till rätt drink

Champagne On Ice with glasses

Välj rätt glas

Det är en allmänt känd myt att det är bäst att handdiska glas med fot. Många människor tror att diskmaskinen gör glasen grumliga eller kan ha sönder dem. Detta är något efterhängset sedan tiden då diskmaskiner inte var lika sofistikerade som de blivit under de senaste årens utveckling och före tiden med produkter såsom Finish maskindiskmedel introducerades för att förebygga smuts. Eftersom alla glas ser olika ut kan de inte diskas på samma sätt. De många olika variationerna i skepnad, form, storlek och tjocklek behöver tas i beaktning. Dina val om hur du staplar och ordnar glasen påverkar glasens säkerhet, så se till att minimera risken för sprickor.

I vår enkla guide här nedan reder vi ut de olika formerna hos vissa drinkglas, och ger även några konkreta tips på hur du kan försäkra dig om att de blir diskade både säkert och effektivt.

Vinglas

Det finns två typer av vinglas: rödvin- och vitvinsglas. Rödvinsglas har en bred och rundad kupa och en kort fot. I kontrast är vitvinsglas både längre och smalare. Detta beror på att rött vin behöver mer utrymme för att cirkulera och reagera med syre för att kunna fördela och mjuka upp komplexa smaker. Ett vitt vin behöver ett glas som förhindrar oxidering för att konservera de mer subtilt nyanserade smakerna.

Som med alla drinkglas är det viktigt att placera vinglas i översta ställningen i en diskmaskin, avskilt från annan disk. För att vitvinsglasen ska kunna rymmas i diskmaskinen kan det vara nödvändigt att sänka ställningen för att göra plats för de långa fötterna - en funktion som är tillgänglig hos många av de moderna diskmaskinerna idag. Det är även viktigt att försäkra sig om att de inte vidrör varandra eftersom detta kan förorsaka att de spricker om de slås ihop, så håll klirrandet till en skål och inget annat.

Martini-Glas

Martiniglaset kom under tidigt 1900-tal som en evolution av det ofta missförstådda cocktailglaset. Dess design påminde mycket om ett rödvinsglas: för att kontrollera oxideringen. Den konformade strukturen och den trubbiga profilen av skålen ger ginen en maximal förutsättning för att utsättas för syre, som i sin tur bidrar till att smakerna öppnas upp och visar det komplexa botaniska ursprunget. En förklaring till hur formen har utvecklats kan vara att glasen uppkom som följd av ett spritförbud. En snabb tippning av glaset och hela det olagliga alkoholinnehållet töms, vilket var mycket användbart ifall en oannonserad razzia ägde rum.

Martini- eller cocktailglas behöver diskas varsamt då de har en ännu längre och mer ömtålig hals jämfört med motsvarigheten vinglaset. Att sänka den översta ställningen i diskmaskinen är ett måste. Det är även väldigt viktigt att se till att du placerar ut glasen med ordentligt mellanrum i maskinen så att de har tillräckligt med utrymme för att kunna förflytta sig utan att nudda andra föremål i diskmaskinen.

Brandyglas

Den korta foten hos Brandyglasen, kombinerat med en mycket stor kupa, innebär att alkoholen som ryms inuti glaset börjar avdunsta i en mycket snabb takt.  Detta i kombination med att kupan är väldigt svälld bidrar till att den fylls med brandyns arom och frigör all dess smak.

Tack vare glasets design kan det diskas likt ett rödvinsglas. Det är inte nödvändigt att sänka den översta ställningen i diskmaskinen, men på grund av dess lågt centrerade tyngdpunkt har glasen en tendens att förflytta sig i diskmaskinen. Se därför till att de har tillräckligt med utrymme och avstånd till andra föremål så att du undviker att de slås samman med andra glas i maskinen.

Kristallglas

Kristallglaset var ursprungligen producerat efter att kalciumet i glaset ersattes med bly. Den äldsta biten kristallglas som påträffats tros komma från 1400 f. Kr. 

När det kommer till kristallglas är det bäst att höra direkt med tillverkaren om råd för hur man diskar dem. Detta då olika tillverkare rekommenderar olika tillvägagångssätt gällande hur man bör hantera deras glas. Vissa tillverkare kommer möjligtvis ange att deras glas är för tunna för att diskas i diskmaskin medan andra kommer mena att det är säkert att diska deras glas i en disk med en maxtemperatur på 65 grader. När man diskar kristallglas är det viktigt att använda ett milt diskmedel och såväl Dartington Crystal som Villeroy & Boch rekommenderar att använda ett diskmedel från Finish vid disk av deras glas.

Så, det var det! Nu vet du vilket glas som är vilket och allt som återstår är att bjuda över familj och vänner för att testa dem alla. Se bara till att avnjuta drinksglasen ansvarsfullt! Skål!