Whiskeyglas

Cloudy Glasses

‘Uisge beatha’ – livets vatten, som whiskey var känt som, har destillerats i tusentals år och är fortfarande lika populärt som förr. Whiskey är oftast associerat med Skottland, som ger namn åt Skotsk whiskey men även Irland lägger en rimlig fordran på spriten och det finns nu destillerier över hela världen som producerar sina egna lokala varianter. Förvånansvärt nog har det funnits väldigt få dryckeskärl för spriten. Vi kommer att ta en titt på de vanligaste glasen som används för att dricka whiskey ur.

Shotglas

När det kommer till whiskey är shotglaset det man vanligtvis ser, innehållandes hembränt eller bourbon, innan man slår sig ner på en bar i den gryniga western. Shotglas är utformade för ett ganska specifikt syfte och erbjuder små möjligheter för att njuta av några komplexa dofter eller smaker i drinken. Perfekt för en fest men kanske inte lika bra för din årgångs single malt.

“Rocks”-glas

Lowball- eller old fashioned-glas är ett av de vanligaste glasen associerat med whiskey. Storleken och formen på glaset gör så att en perfekt mängd av sprit kan serveras med is. Isen får här tillräckligt mycket plats för att röras runt tillsammans med drinken för att ge den sin optimala temperatur. Den låga profilen på glaset betyder även att det är mindre troligt att det välter och spills ut vilket alltid är en fördel!

Snifter

Den vida formen på glaset gör så att det är en stor yta som exponerar spriten för luften. Detta gör så att de flyktiga ämnena inuti kan reagera och mogna när whiskeyn dricks. De kurvade sidorna håller även aromerna inne när spriten avdunstar. Denna typ av glas är perfekt för de som föredrar sin whiskey varm, istället för med is. När stammen hålls, sprids värmen från handen till spriten och uppmuntrar de komplexa smakerna att dyka upp.

Glencairn Whiskeyglas

Detta är ett av få glas som har utformats specifikt för whiskey och baseras på designen för de traditionella nosing copitas vilka används i destillerier för avsmakning och testning av whiskey. Designen för glaset blev godkänd av mästerblandare från fem av de största whiskeyföretagen i Skottland. Den påminner om snifter men med en bredare bas utan stam så att glaset kräver mer kontakt med handen. Detta gör så att temperaturen påverkas av handen.  Glast har en smalare kant för att stänga inne alla de utsläppta aromerna vilket garanterar en kraftig drinkupplevelse.

Rengör dina whiskeyglas

Som med allting annat i livet, betyder avnjutning av ett glas whiskey även disk. En diskmaskin jobbar snabbt med några glas men upprepad diskning av dessa kan göra skapa grumliga glas. Vi på Finish har uppfunnit Finish Quantum Shine and Protect - en speciell sammansättning utformad för att skydda dina glas från processen som skapar grumliga glas. Så du kan njuta av livets vatten när du vill, utan att du behöver oroa dig över effekten det har på sina shotglas, lowballglas och snifters.