Fara i köket

Dishwasher tablet made of

För varje panna som vänds på och i varje hörn i varje kök som inte rengjorts på grund av olika anledningar, kan bakterier, smuts och annat äckligt gömma sig. De smutsigaste ställena i ett kök orsakar mest problem och det är bäst om du vet om dem för att du ska kunna rengöra dem ordentligt och ofta. Medan din diskmaskin kan ta hand om det mesta av din rengöring, är det inte den enda saken som du behöver hålla ett öga på.

Diskhon

Du kanske inte tänker på att din diskho kan vara ett smutsigt ställe – det är trots allt gjort för att rengöra! Men bakterier från matrester kan överleva i de flesta klimat. Detta kan göra dig sjuk. På grund av detta, försök hålla din diskho lika ren som din toalett. Att använda en diskmaskin oftare kan också hjälpa till att håll din diskho renare, genom att minska risken för att gammal mat ska fastna och minskar även mängden vatten som används vid en diskning -  vilket gör allt mer effektivt.

Torkställ

Precis som med diskhon, kan bakterier frodas i ditt torkställ om det inte torkas av regelbundet. Om det är vissa saker som du inte vill sätta in i diskmaskinen, kan det vara en god idé att köpa en torkhylla som förhindrar tunga grytor och pannor från att hålla kvar vatten vid torkning (genom att låta vattnet rinna av ordentligt). Det finns alltid en risk att dina gäster inte lämnar använda glas i din diskmaskin.

Bänkskivor

Det är väldigt viktigt att hålla arbetsytor och skärbrädor rena eftersom de vidrör maten som du ska äta. Om de inte rengörs ordentligt, kan bakterier spridas till maten och göra dig sjuk. Här är några snabba tips om bänkskivor:

  • Tvätta dina bänkskivor innan du börjar förbereda maten.
  • Torka av matrester så snabbt som möjligt.
  • Se till att du tvättar och rengör arbetsytor ordentligt efter att de har vidrört rå mat som kött, kyckling eller råa ägg.
  • Sätt aldrig färdiglagad mat på bänkskivor som precis har vidrört rå mat, om du inte har rengjort dem före.

Skärbrädor

Faran med oförberedd kyckling är väldokumenterad, men det är inte den enda hälsorisken när det kommer till att förbereda mat. Skärbrädor i sig själva kan innehålla en rad bakterier, som kan göra matlagning osäker. Som tur är, är skärbrädor lätta att rengöra. Lägg dem i diskmaskinen efter att du förberett din mat (vi rekommenderar att dela upp skärbrädor från där du har förberett kött, till en där du har förberett grönsaker, till en tredje där du har förberett fisk) och diska! En av de bästa grunderna för ett rent kök är rena tallrikar och ett av de enklaste sätten att uppnå detta är genom användning av Finish Shine and Protect diskmaskinstabletter, som fungerar så att all din disk behandlas med omvårdnad och lämnas rena. När det kommer till disk, allt du behöver göra för att slippa tänka på det, är att stoppa in disken i diskmaskinen. Finish gör det hårda jobbet åt dig.