Favoriträtten: köksredskap från hela världen

Dishwasher tablet made of

En av sakerna som gör resande så spännande är att prova på den lokala maten vart du än är. Varje land har sina egna delikatesser som erbjuder unika smaker och dessa matupplevelser rotar sig djupt ner i minnet av resan. På grund av detta, är det troligt att du vill byta ut några av de matupplevelser du har i ditt hem mot dessa. Men det kräver ofta speciella köksredskap, långt ifrån vad vi är vana vid och som du är van vid att rengöra. Vi kommer att ta en titt på några av redskapen till dessa ”favoriträtter” – vissa som du kanske känner igen och vissa som du kanske inte hört talas om – och var de kommer ifrån, vad de används för och hur de kan rengöras!

Wok

Wok är en form av stekpanna som härstammar från Kina, även om den idag är väldigt vanlig över hela världen. Dess mest speciella drag är formen, då den har en rundad underdel. Wokpannan kan användas till olika matlagningsmetoder, men är mest känt för wokning, då de rundade sidorna och underdelen gör det enkelt att vända och röra runt maten snabbt för att försäkra sig om en jämn matlagning. Gjutjärnspannor bör rengöras med en speciell wok-borste som är gjord av bambu, men majoriteten av wokpannor i hem utanför Kina är gjorda av rostfritt stål eller aluminium. Dessa kan placeras i diskmaskinen, på den nedersta hyllan. Eftersom de är rätt stora, är det viktigt att se till så att de inte förhindrar de roterande maskinarmarna!

Gryta

Grytor är ofta ett namn på en maträtt, men det är faktiskt namnet på ett redskap som döps efter vad som finns i den. Du kanske blir förvånad att höra att grytan är en relativ modern uppfinning. Även om den har sina rötter från det sena 1800-talet, blev grytan som vi känner den idag – där du lagar en hel rätt för en familj – ett känt redskap på 1900-talet, mestadels i USA. Nyintroducerat material, som lätta metaller och låga termiska expansions-glas betydde att denna lätta typ av matlagning var tillgänglig för nästan vem som helst. 

Tagine

Tagine är ett annat redskap som ofta tar sitt namn från maten som lagas i den och de två blandas ofta ihop. Dessa är grytor som helt och hållet är gjorda på naturlig lera och har två delar: en platt gryta med två låga sidor och ett högt konformat lock som sitter på basen under matlagning. Formen på locket är utformat för att alla indunstade ångor ska återvända till grytan. Från början var det meningen att dessa skulle användas på hett kol, men de kan även användas i traditionella ugnar eller till och med på hällen. Förutom den konstiga formen, är tagine glaserad så att den bör klara av en diskmaskin, men det är dock alltid bäst att höra med tillverkaren (av taginen).

Caquelon

Inte alla har hört talas om en caquelon, men de flesta människor har hört vad de är till för: fondue. Förutom att man har sett en del klumpig fondue på 1970-talet, har fondue haft en återkommande popularitet på den senaste tiden. Redskapet sägs komma från Frankrike eller Italien, men förknippas ofta med Schweiz, där den är förknippad med after-ski lyx. En caquelon är en keramik-gryta, med en tjock underdel då den är utformat för att hålla en konstant värme utan att osten börjar brinna. Trots detta, kommer det antagligen finnas ett fantastiskt lager ost fast i botten, så se till att ta bort detta innan du sätter den i diskmaskinen.

Titta noga på etiketter på specifika produkter, men fortsätt din kulinariska resa utan oro. Med Finish diskmaskinstabletter, så finns det inga utmaningar för din disk. Varje disk. Varje gång. Älska din diskmaskin. Ge den Finish.