Göra rent köksredskap

Ustensile bucatarie (Batch2-3)

Vi har alla gjort det: lagt in disken i diskmaskinen och sedan gått direkt till diskhon för att ta tag i det som vi tror inte får maskindiskas.

Samtidigt som dina köksredskap blir fler, växer antalet delar som är specialdisk – vilket innebär att du måste lägga mer tid på att diska. Vi har tagit fram en lista med vad vi tror är vanliga köksredskap som folk är rädda att stoppa i diskmaskinen och hur man gör för att vara säker på att de klarar en maskindisk, så du kan spara tid och arbete.

Rivjärn

Om rivjärnet är använt, skaka det över soptunnan så att eventuella stora bitar som har fastnat i hålen faller bort. Placera rivjärnet på den lägsta hyllan i diskmaskinen (där man brukar ställa tallrikar). Värmen och trycket från vattnet kommer att göra rent och spola bort alla rester.

Visp

Vispar används ofta till ägg och ägg torkar snabbt in. Man kan tro att det enda sättet att bli av med intorkade ägg är att diska det för hand, men allt du behöver göra är att placera vispen på den översta hyllan i diskmaskinen där vatten och maskindiskmedel kan nå den. Använd Finish Powerball maskindiskmedel, det fungerar upplösande för att få bort alla envisa och intorkade rester.

Mandolin

Mandolinen är riktigt enkel, placera den på den lägsta hyllan där man vanligtvis ställer tallrikar. Där kan vatten skölja av den och komma åt överblivet fruktkött, kärnor och juicer.

Vitlökspress

När det gäller en vitlökspress är det viktiga att vattnet och maskindiskmedlet kan skölja igenom de små hålen. Lättast är att placera vitlökspressen i besticklådan, med en ”arm” i olika fack. Det gör att när vattnet spolar och besticken åker ihop, så hålls pressen isär och vitlöken kan sköljas bort.

Potatispress

Den konstiga formen och maten som fastnar gör det svårt att avgöra var man bäst placerar en potatispress i diskmaskinen. Förslagsvis kan du sänka den översta hyllan och placera pressen med ytan nedåt mot hyllan. Då kan vattnet och maskindiskmedlet komma åt, och den faller inte igenom och slår i de rörliga delarna i diskmaskinen.

Följ dessa instruktioner och experimentera så kommer du att hitta en lösning för andra mer unika föremål. Se till att alltid läsa tillverkarens rekommendationer innan du diskar något i diskmaskinen eftersom en del produkter som till exempel glasskopor kan innehålla värmekänsliga material. Men det finns egentligen ingen anledning att du ska ladda diskmaskinen och diska igen efteråt.