Hålla knivar vassa

Dishwasher tablet made of

Knivar är ett av de mest mångsidiga föremålen i ett kök och låter dig skiva och hacka i köket som du vill. Från att skiva grönsaker, till att skära upp kött - knivar är ett viktigt redskap och det är en bra idé att investera i de bästa. Knivar kan dock försämras med tiden, speciellt om du inte rengör dem ordentligt eller vässar dem regelbundet.

Knivanvändning

Om du använder dina knivar dagligen vet du hur viktiga de är för matlagning. Nästan varje rätt (förutom soppa) kräver en kniv i något läge. Några tips under matlagning: om man skrapar en vass kniv mot ytan av en skärbräda så kommer bladet slitas ut väldigt snabbt. Du kan använda baksidan av en kniv för att skrapa bort maten så förhindrar du att bladet slits.

  • Om du lagar mat tillsammans med någon och de frågar efter en kniv ska du ge den till dem med handtaget före. På detta sätt riskerar de inte att skära sig.
  • När du använder en skärbräda, försök att endast använda trä eller plastbrädor. Slitage av kniven beror på kontakt med brädan och glas- och keramik-brädor sliter ut knivar snabbare.

Vid förvaring av knivar, fundera på att inhandla en magnetisk väggmontering. På detta sätt är knivarna alltid tillgängliga men ändå utom räckhåll för barn och blir inte avtrubbade av att ligga i lådan och slå emot andra ytor.

Vässa knivarna

Det finns två saker du kan göra för att hålla dina knivar finslipade och vassa. Det är en viss skillnad mellan de två, det första betyder att du jämnar ut små fel i bladen. För att finslipa behöver du stål av något slag och du kan göra detta hemma. Att vässa är när du gör det avtrubbade bladet vasst igen och detta bör göras av ett proffs. Många slaktare erbjuder denna tjänst, så fråga runt i ditt lokala område för att ta reda på var du kan vässa dina knivar.

I diskmaskinen

Att diska knivar för hand är inte den mest effektiva användningen av tiden och att hantera en kniv säkert kan leda till skador när du torkar av den. Istället, separera knivarna i bestickkorgen inuti din diskmaskin, och lägg dem upp och ner för att förhindra olyckor. Dina bästa knivar bör vara åtskilda så att de inte slår emot varandra under en maskin. Samma effekt kan även uppnås om du köper en diskmaskin med en knivhylla, oftast på översta hyllan i diskmaskinen. Detta kan göra rent dina knivar effektivt och orsakar inte de problem som kan uppstå när du lägger dem alla i en enda bestickkorg! Att välja rätt diskmaskinstabletter kan också hjälpa till då de hjälper att rengöra i diskmaskinen och håller glansen uppe. Fundera på att köpa Finish Maskindiskmedel som erbjuder allt detta och mer!