Hur du skapar utrymme i ditt kök

Make space in your kitchen

Kök kan vara trånga utrymmen som översvämmas av saker som du sällan använder – oftast på bekostnad av saker du använder. Kantstötta skålar och tallrikar som du skäms att servera ifrån förtvinas längst bak i skåp vilket gör det omöjligt att hitta en plats för mer viktiga föremål som din nya diskmaskin som ditt kök förtjänar.

Men inte längre! Följ denna enkla guide för att frigöra yta – och tid – i köket.

Allt handlar om förberedning

Samla ihop alla dina rengöringsprodukter, en låda, svarta sopsäckar och en stor skål med varmt tvålvatten. Plocka ut allt ur dina skåp tills allt står på bordet, i mitten av rummet eller i ett annat rum. På det sättet kan du börja om på en ny kula…

Lägg det i kartong eller lämna det

Stora serveringstallrikar för middagsbjudningar? Shakern där du gör smoothies i som endast används på sommaren? Setet med Chokladfondue? De gör bara ditt kök plottrigt och tar av din yta. Stapla dem i plastkartonger med lock för att hålla dem rena och torra och förvara dem försiktigt någon annanstans (kanske loftet eller garaget) eller ge bort de föremål som du aldrig kommer använda igen till välgörenhet. Om det är fina saker, kanske du till och med kan få en slant för dem om du säljer dem på en hemsida som eBay. De extra pengarna kan gå till något du velat ha i ditt kök under en längre tid – en ny diskmaskin!!

Var rationell

Behöver du verkligen 20 bordskuvert och 50 kalkiga behållare – där ingen av dem matchar? Om du är osäker så gör en separation på prov. Packa ihop det som känns överflödigt och ta bort det från köket. Om du inte känner att du behöver sakerna kanske det är bäst att ge dem till välgörenhet eller sälja dem. Gamla teserviser, gammalt porslin och fint porslin kan vara extremt åtråvärt. Släng allt som är kantstött eller som du inte skulle servera dina gäster på,.

Släng...

Kluvna träslevar och fettiga eller rostade kexburkar som en gång användes för skolans kakförsäljning är ett stort nej. Släng dem. Alla ugnsformar som du inte använt på över ett år bör också gå tillsammans med kastruller med vacklande handtag – farligt – eller stekpannor som har förlorat sin beläggning. Kökshanddukar med hål i kan kastas bort eller användas som rengöringsdukar.

...Och kolla upp

Titta på bäst-före datumen på konserverad mat och paket och var realistisk. Om du har haft en halv tub tomatpuré i över ett år, är den bästa platsen för denna i soptunnan. Torka av allting och där det är möjligt sätt mat i plastkorgar med etikett så att du enkelt kan lyfta dem ut från skåpet och se vad du har. Det förhindrar att saker hamnar längst bak och glöms bort. Förvaringskorgar är ett utmärkt sätt att spara plats - speciellt om de går att stapla.

Ta ett steg tillbaka

Nu när skåpen och arbetsytorna är tomma, ta en titt på vad du kan ha där. Tänk på eluttag, hur du använder ditt kök och vilka ställen du går till mest. Ha en te- och kaffestation. Koppar och muggar, tepåsar, socker och kaffeburken över kaffekokaren som inte bör vara långt från besticklådan och kanske kylskåpet. Om det är möjligt, bör brödrosten vara nära brödkorgen/brödskåpet som även bör vara nära din skärbräda. I skåp som är svårast att nå bör du förvara föremål som du använder sällan. Ha inte skåpen överfulla men ha inte för lite saker i dem så att de står tomma och tar upp onödig yta. Om du har skåp tomma så är det den rätta platsen att installera den där nya diskmaskinen. En compact countertop dishwasher är en fantastisk maskin som sparar på utrymmet då den är så liten som 440 x 550 x 520 mm. En som du har under bänken är slimline dishwasher vilken kan diska nio tallrikar men endast är 450 mm bred – samma bredd som ett vanligt skåp.

Så där har vi det, en städat kök med allt du behöver inklusive diskho – med framförallt något annat som sköter diskningen!