Hygieniska fördelar med att använda diskmaskin

Det kan vara en skrämmande tanke, men visste du att det i köket finns mer bakterier än i något annat rum i ditt hem, inklusive badrummet[1]?

Kökssvampar och handdukar kan bli en grogrund för bakterier

Skadliga bakterier kan finnas kvar på dina kökstrasor, och kökssvampar är den överlägset största källan för bakterier i ditt hem[2]. Bakterier frodas i fuktiga, varma miljöer vilket betyder att din kökssvamp är den perfekta barnkammaren för dem.

Kökshanddukar kan också fungera som en grogrund för bakteriehärdar när de används för att torka disk, händer och köksbänkar. Så, om du diskar och torkar din disk med föremål som kan fungera som hem åt bakterier, är din disk verkligen så ren som du tror?

Höga temperaturer dödar bakterier

Kan dina händer klara temperaturer på ca 60 grader eller varmare?

Vatten i diskmaskiner hettas upp till hög temperatur som dödar kvarvarande bakterier och gör din disk hygieniskt ren och redo att användas igen. Diskar man för hand finns ingen garanti att få bort bakterierna från bestick och porslin.

Om du har små barn behöver du sterilisera nappflaskorna regelbundet och en nappflaskrengörare kan ta upp yta i köket. Som tur är blir flaskorna sterilt rena när diskmaskinen når 60 grader och är redo att användas när diskprogrammet är slut. Det rekommenderas att sterilisera nappflaskor på det här sättet endast om ditt barn är över 8 månader.

Även under ett kortare diskprogram kommer din diskmaskin att kunna nå varmare temperaturer än dina händer kan klara av i diskbaljan och på så sätt döda bakterier som utgör en risk för din familj.

Vad gör en diskmaskin så effektiv?

Kortfattat kan man säga att varmare vatten och starkare rengöringsmedel i en koncentrerad mängd vatten (ungefär 10,5 liter per enhet) hjälper till med värmebaserad desinfektion och rengöring. När du handdiskar din disk, är ditt fokus delat mellan dina händer och diskningen. Till exempel, du måste använda vatten som är varmt, men inte för varmt för att dina händer ska klara av det, och ditt diskmedel måste vara effektivt men också skonsamt för dina händer.

När du har en diskmaskin är temperaturen inte ett problem. Den är din största bundsförvant mot smuts och bakterier som satt sig på din disk. Fett sätter sig hårdare mot ytor än flytande oljor som ofta rinner av, så en hög temperatur som gör att fettet blir flytande är avgörande för rengöring av den kladdigaste, fetaste disken.

Diskmaskinsdiskmedel som Finish Powerball, innehåller en rad olika kemikalier, som var och en har sin egen distinkta roll i rengöringen av disk, som med stor komplexitet arbetar tillsammans för bästa resultat.

Från designen på hyllorna till det sätt som vattnet fördelas runt inne i maskinen, innehåller moderna diskmaskiner ofta flera funktioner som generellt gör dem överlägset bättre än handdiskning[3]. I den slutna miljön som en diskmaskin innebär, kan Finish Powerball sätta igång och göra jobbet så att du inte behöver lägga ner tid på att skrubba disk. Fyll på med disk i din diskmaskin och låt den och diskmedlet göra resten åt dig!


[1] http://www.webmd.com/food-recipes/germs-in-kitchen

[2] http://hss.ulb.uni-bonn.de/2011/2588/2588.pdf

[3] https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/05/05/why-you-shouldnt-wash-your-dishes-by-hand/