Källorna till fett i ditt kök

Dishwasher Cleaner

Fett är en utmaning att tvätta bort från disk och kan stoppa upp din diskmaskin. Här tittar vi på de tre främsta källorna till fett, hur du kan reducera det och hur du kan försäkra dig om att din diskmaskin tar hand om resterna effektivt.

Rosta – Kött, kyckling och vilt producerar alla en viss mängd fettöverflöd under matlagningsprocessen. Lägg till potatis och palsternacka i formen och det kan sluta med en inbakad, fettig sörja i bottnen.

Lägg istället kött på ett galler inuti formen. Detta låter fettet och köttsaften rinna av och samlas i bottnen av formen. När det är dags att tillaga potatisarna, häll försiktigt bort vätskan i en kanna. Fettet kommer då att sätta sig i bottnen och köttsaften längst upp. Du kan spara köttsaften för att smaksätta din sås. Lägga potatisarna i en form och häll precis tillräckligt mycket fett över dem för att rosta dem perfekt. De kommer vara hälsosammare, lika smakfulla och både disken och formen kommer vara lättare att rengöra.

Steka – En stekning är ungefär så fettigt som det kan bli. En bra stekpanna som inte fastnar betyder att du kan använda mindre fett men du kan även fundera på att byta ister eller använda vanlig solros/vegetabilisk/olivolja för att spraya matlagningsolja. Några få tryck är allt du behöver. Du kan även tillaga korvar och bacon under grillen för att få mindre fett.

Kokning och bakning – Färdigköpta burkar med sås som köttfärssås kan vara väldigt oljiga. För en mer hälsosam version (och en som inte kommer dränka dina kastruller och disk i fett) är det värt att göra din egen sås av klippta tomater, lök, vitlök, örter och köttspad.

När det är dags att städa upp är det viktigt att skrapa bort alla rester från disken/stekpannan/kastrullen. Överblivna rester som fett kan sätta sig i diskmaskinen och orsaka blockeringar. Skölj inte stekpannan under kranen med rinnande vatten då fett stöter tillbaka vatten. Det är mycket bättre att torka av ytan med en kökshandduk för att få bort så mycket fett som möjligt.

Ställ smutsig disk upp och ner, längst ner i din diskmaskin för att försäkra dig om att dessa får mycket vatten under processen. Om former är diskmaskinssäkra kan de också diskas, likaså kan många stekpannor.

Vilken produkt som helst från Finish-sortiment av diskmedel kommer ta sig igenom fetter som finns kvar men du kan även skynda på processen med Finish All in One Max Shine and Protect. En försköljande Powerball hjälper till att skrubba bort även de svåraste matfläckar så att du inte behöver diska om något. Placera dem endast i diskmaskinen och låt Finish ta bort rester och lämna din disk skinande!

Vi vet att en renare diskmaskin betyder renare disk. Fett och smörja kan byggas upp i din diskmaskin med tiden. Det är därför det är viktigt att försäkra dig om att du tagit bort fett från de gömda men vitala delarna i din diskmaskin. Använd Finish Maskinrengöring för att hålla din diskmaskin i optimalt skick så den kan ge dig skinande ren disk.