Oslagbara tips på hur du tar den perfekta matbilden

Cloudy Glasses

Sök på #food på Instagram och det kommer komma upp miljontals rutor av läckerheter. Om du ser på dig själv som en James Martin eller Nigella Lawson i köket, varför inte visa upp dina kulinariska skickligheter med din egen matblogg eller på Instagram? Här är några enkla tips som försäkrar dig om att din gastronomiska konst ser lika bra ut som det smakar:

Allt handlar om förberedning

Använd en pastamaskin för att göra courgetti eller sötpotatis till spagetti-liknande remsor för att få textur i din rätt. En skalare ger dig lockar eller spån av Parmesan. Skär grönsaker i ovanliga former och tänk på vad som kommer se intressant ut för att locka ögat.

Hur du ska servera det

En glansig – och framförallt ren – tallrik är viktigt, speciellt om du vill använda effekter på sidor som Instagram erbjuder. Filter som ”Juno” och ”Ludwig” markerar färg och textur så att din mat ser ännu mer saftig ut. Kom dock ihåg att dessa även betonar en grynig, tråkig och smutsig tallrik! För att se till så att din tallrik glänser, använd Finish Quantum Max Shine and Protect som kombinerar en kraftfull rengöring med en gnistrande glans. Dessutom, försök tänk på andra formade tallrikar eller skålar eller andra färger som gör så att din bild står ut. Solskensgul paprika strött över knaprig sallad ser fint ut normalt sett men i en stor, vacker terrakottatallrik i orange kommer det ge en känsla av medelhavet! Läs vår artikel på hur du fixar den perfekta dukningen här, för att försäkra dig om att din matbild är den bästa hittills!

Färg är hemligheten

Starka färger som till exempel röd lök spridd över gröna blad, fläckar av färsk, het, scharlakansröd chili mitt på en mjuk pasta prydd med broccoli. Försök att inte använda mer än tre eller fyra färger, annars kan tallriken se rörig och kladdig ut.

Tänk bakgrund och vinklar

Inte all mat blir bäst fotograferad ovanifrån. Lek runt där du tar bilden med vad som händer runtomkring. Om du har lagat en marockansk rätt till exempel, sätt tallriken på en geometrisk mönstrad duk för att få en känsla av autenticitet i din bild. Placera några vackra juvel-färgade tekoppar i bakgrunden för att addera djup och värme. Du kommer kunna dofta de marockanska smakerna när folk tittar på din bild! Som tallriken i sig självt, glas adderar ett tankfullt intresse så se till så att dina glas glänser och att din disk är ren. Använd Finish Quantam Max Shine and Protect för att undvika kalkiga glas och försäkra dig om att du alltid är redo att ta det perfekta fotot.

Ljus

Till sist,  försök, där det är möjligt, att fotografera tallriken i naturligt ljus då en blixt kan förstöra bilden. Om du behöver använda en annan ljuskälla se till så att det är ett ljus eller en ficklampa från en annan mobil för att skapa skuggor och något intressant.

Lek med filter innan du laddar upp bilden – “Rise” ger värme, “Hefe” ger lite suddighet – och prova olika färger och mättnadsnivåer. Det är allt. När du väl är nöjd, ladda upp och var säker på att du gör alla dina följare avundsjuka när du väl hugger in på din läckra middag!