Saker vi stör oss på i köket

Det brukar sägas att köket är hemmets hjärta så det är inte så konstigt att humöret kan blossa upp när irriterande dåliga vanor sätter andra människors tolerans på prov. Här är några av våra vanligaste saker vi stör oss på i köket, kanske du själv gjort dig skyldig till en och annan!

Smutsiga kökshanddukar

Har du någonsin torkat dig på en kökshandduk och känt kladdiga rester som någon annan lämnat efter sig?

En studie från universitetet i Arizona fann att 89% av undersökta kökstrasor innehöll koliforma bakterier, som man kan hitta i både människor och djurs tarmsystem[1]. Faktum är att kökshanddukar är lika bra på att hysa bakterier som kökssvampar.

Köket innehåller fler bakterier som kan orsaka förkylning eller influensa, än något annat rum i huset, inklusive badrummet. Dessa bakterier kan växa från en cell till fler än 8 miljoner på mindre är 24 timmar, så därför är det viktigt att alltid försöka hålla köket så hygieniskt som möjligt[2].

Våta bänkskivor nära diskhon

Om en kökshandduk inte är smutsig av matrester kanske den används till att torka upp vatten från arbetsytor – och sprida vidare bakterier. Genom att endast nudda en arbetsyta med dina kläder kan innebära en risk för bakteriesmitta!

Smutsiga golv och arbetsytor

Kladdiga, smutsiga golv och stökiga arbetsytor blir ofta en biprodukt av matlagning, men städas inte alltid ordentligt. Tänk lite extra på personen som kanske lägger handen i en ketchupklick som du lämnat efter dig. Ingen gillar smutsiga köksbänkar, men värst är nog ändå smutsiga golv.

Att spilla mat på golvet kan hända i alla rum där man äter, men i köket kan detta vara allt från olja, drycker till smulor och sås. Om det inte städas upp direkt finns det en risk att spillet sprids runt i hela huset och fläckar ner – för att inte tala om bakterieangrepp!

Lämna skräp på köksbänken

Beroende på storleken på ditt kök och vad har på dina köksbänkar så innebär det att ständigt lämna skräp på dem inte bara att det är ohygieniskt och kan innebära risk för olyckor, utan det kan också leda till oönskade husdjur såsom flugor och kackerlackor[3]. Även om du har en soptunna i köket garanterar det inte att allt skräp till slut hamnar där, vilket kan leda till att skadedjur hamnar på den plats som ska vara den mest hygieniska.

Mat som exploderat i mikrovågsugnen

Den bekvämlighet som en mikrovågsugn innebär är odiskutabel när det kommer till att värma upp mat, men det finns alltid en chans att skapa oreda i så trånga utrymmen. Du kanske tror att du undviker detta genom att sätta på lock på matlådan – men att snabbt värma upp flytande molekyler kan skapa ett tryck som kan resultera i en kulinarisk explosion. Det är alltid bäst att lämna en glipa för värmen som behöver komma ut men även att röra om i maten under uppvärmningen för att se till att värmen fördelas jämnt.

Grumliga glas och våt disk

Om diskmaskinen öppnas i slutet av ett diskprogram, kan det hända att den översta hyllan med blöt disk där vatten blivit kvar från sköljprogrammet rinner ner på disken inunder. Även om det inte finns några matrester kvar på din disk så får du inte det resultat du var ute efter – den till synes omöjliga glansen.

Irritationsmoment som dessa kanske inte verkar så mycket, men över tid på en daglig basis kan det verkligen störa dig. Det kanske även upplevs som lite genant om dina gäster påpekar att du har smutsiga glas, när så inte är fallet. Detta är inget ovanligt problem men om du håller din diskmaskin fylld med Finish Rinse Aid och diskmaskinssalt så kan det på ett enkelt sätt lösa dina problem.

Genom att regelbundet fylla på, kan Finish Spoglans/Finish Rinse Aid hjälpa dig att skydda och återställa dina glas med sina 5 Power Actions:

  • Sköljer bort rester
  • Snabbar på torkningen
  • Bekämpar vattenmärken
  • Ytskydd
  • Strålande glans vid varje disk

Berg av smutsig disk

Det spelar ingen roll att du har en diskmaskin i köket, smutsig disk återfinns ändå ofta i diskhon eller på diskbänken bredvid. Oavsett hur mycket smutsig disk du har i din diskho finns alltid Finish Powerball där och sparar tid åt dig för att istället göra saker som du älskar. Försäkra dig om att tallrikarna står ordentligt i diskmaskinen och starta endast diskmaskinen när den är full.

Många irritationsmoment kan uppstå i köket, men smutsig disk behöver inte vara en av dem. Finish Powerball ger en kraftfull rengöring, löser upp fett och svåra matfläckar för att försäkra att ditt porslin och dina bestick blir hygieniskt rena varje gång. Och de gånger du vill ha den där lilla extra gnistan på dina glas och uppläggningsfat? Ge Finish Spolglans/Finish Rinse Aid ett försök.


[1] http://www.huffingtonpost.com/2014/10/16/kitchen-rag-bacteria_n_5960786.html

[2] http://www.webmd.com/food-recipes/features/germs-in-kitchen#1

[3] http://www.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/ohp-enhealth-manual-atsi-cnt-l~ohp-enhealth-manual-atsi-cnt-l-ch5~ohp-enhealth-manual-atsi-cnt-l-ch5.3