Slå hål på myten ”skölj innan du diskar”

Här hos Finish vet vi att gamla vanor är hårda att bryta. Att skölja av dina tallrikar innan du stoppar in dem i diskmaskinen kan vara en långt ingrodd vana. Det är dock viktigt att komma ihåg att din diskmaskin kan hantera mycket mer än du tror.

Myt: Att skölja av disken innan du stoppar den i diskmaskinen betyder att det blir renare.

Sanningen: För somliga känns detta mer produktivt men i själva verket är det mindre bra ur ett vatten sparande perspektiv. Diskmaskinen rengör i hög temperatur för att säkra att tallrikar är i ett hygieniskt rent skick när maskinen är färdig.

Om din disk inte blir ren efter diskning kan din maskin behöva köras med Finish Rinse Aid, som har 5 power actions vilket inkluderar sköljning av matrester och flamskydd.

Att ha i åtanke är också mängden salt man har i maskinen – för mycket salt kan lämna flammor på disken. För lite salt kan dock också lämna fläckar och vattenmärken. Detta sker om ditt vatten är hårt och kalkrikt. Finish disksalt mjukar effektivt upp vattnet och höjer diskförmågan i din maskin.

Myt: Om jag inte sköljer mina tallrikar innan jag diskar, kan det då också vara stora matrester kvar på tallriken?

Sanningen: Det är fortfarande viktigt att ta bort stora matrester från disken. Detta för att undvika att dessa fastnar och förstoppar rören. Klistriga rester så som pasta och ris är speciellt bra att ta bort. Även ”löviga” rester så som sallad då de har tendens att fasta på svår åtkomliga ställen.

Om man inte planerar att köra maskinen direkt kan man uppleva att diskmaskinen luktar illa. Man ska se till att köra maskinen med Finish Dishwasher Cleaner en gång i månaden för att få bort fett och lukter.

Myt: Mina föräldrar sköljde alltid av disken innan de stoppade in den i diskmaskinen, måste jag det också?

Sanningen: Diskmaskiner har gått igenom stora utvecklingar de senaste årtiondena. Moderna maskiner är fullt utrustade att hantera stora mängder med smuts. Tidigare var disken tvungen att sköljas innan den stoppades in i maskinen. Idag behövs det inte! Vissa maskiner är till och med utrustade med sensorer för att upptäcka när din disk är ren. Att för skölja då kan innebära att sensorn upplever disken renare än vad den egentligen är.

Nu när du har läst varför du inte behöver för skölja disken, varför inte testa själv?

Din diskmaskin skär inte bara ner din elräkning utan även mycket bättre för miljön i form av vatten besparing. Att skölja disken innan du diskar den i diskmaskinen är kontra produktivt och du gör delar av grovjobbet din diskmaskin ska göra.

Vanor är svåra att bryta men när de påverkar din plånbok och tid är det värt ett försök. För sköljning är nu mer historia! Lämna allt smutsig disk åt Finish Powerball – det tar bort även de tuffaste matresterna.