Varför mat fastnar

Dishwasher tablet made of

Du lagar frukost. Du har valt några fina fräscha ägg, blandat dem perfekt med lite mjölk, en lagom nypa salt och peppar och såklart - din egen hemliga ingrediens. När du väl har fångat tillräckligt mycket luft för att de ska vara lika lätta som en dröm, häller du dem försiktigt i stekpannan som du har hettat upp till exakt 65° Celsius*. Du tittar noggrant och rör försiktigt runt vätskan i pannan, samtidigt som vitorna börjar sätta sig i den gula blandningen. Telefonen ringer. En gång. Du vänder dig till källan mot ljudet. Två gånger. Du undrar vem det kan vara, men besluter dig för att äggen är viktigare. Du återvänder till spisen men det är försent; den snabba sekunden av distraktion har gjort så att dina ägg har fastnat i pannan. Frukosten är förstörd.

Varför fastnar mat?

När dina ägg, eller annan mat, fastnar i stekpannan är vad du ser egentligen en komplex kemisk reaktion. Proteinet i maten reagerar med metallen i stekpannan och binder starka band som gör att din mat fastnar till de mikroskopiska kanjoner och kratrar som utgör ytan av metallen. Det är egentligen inte en sidoeffekt av att maten är för varm, utan snarare det motsatta. När maten väl värms upp till en adekvat temperatur kommer den reagera med något annat än metallen, vilket betyder att det inte uppstår problem med att den fastnar. När du använder ett fett som olivolja i stekpannan medan du lagar mat, fyller vätskan dessa mikroskopiska dalar i metallen. När olivoljan hettas upp reagerar den med metallen så att när du lägger i maten i pannan, är det ytterst få atomer som reagerar med maten och gör så att den fastnar.

Vilken typ av mat fastnar?

Eftersom det är proteinet som är mest effektivt för att skapa dessa band med metallen är det proteinrik mat som är den värsta sorten när det gäller att fastna**. All mat har potential att fastna om man inte bevakar den eller om man lägger ner mat som är kall medan stekpannan är väldigt varm . Men det är främst mat med hög proteinhalt, som ägg, ost, fisk och kött, som man måste ha koll på mest.

Vad kan du göra?

Om din mat fastnar, finns det ingen anledning att oroa sig för hur svårt det kommer bli att rengöra stekpannan. Det finns heller ingen anledning att lägga den i blöt. Vår Powerball i Finish Quantum Max och All in One diskmaskinstabletter fungerar som en förtvätt och bryter ner dessa komplexa proteiner och banden de har skapat med metallen. De hjälper dig med att avlägsna bränd eller intorkad mat, så att du får ett utmärkt resultat första gången.

Varje disk. Varje gång.

*http://www.bostonglobe.com/lifestyle/food-dining/2014/11/11/this-not-whole-egg-that-not-bacon/WN3mEBTcvBKpD1278Uj3DM/story.html

**http://www.rsc.org/Education/Teachers/Resources/kitchenchemistry/docs/SS10b.pdf