Duka sommarbordet

Spanish themed place setting with bread and salsa

Duka sommarbordet

Skapa en inspirerande somrig bordsdekoration

När man ska hålla en middagsbjudning vill man att bordet ska imponera lika mycket på gästerna som maten. Det första steget till ett inspirerande bord med stor visuell effekt är att använda skinande glas och bordsservis. Det finns emellertid några andra dekorativa tekniker som hjälper dig att lägga upp maten på bästa sätt. Här är vår enkla guide till hur du skapar en underbar somrig bordsdekoration.

Färger och tema

Välj servetter i starka färger såsom limegrönt, smörgult eller orange och använd underlägg och bordslöpare för att skapa en somrig atmosfär.

Om du har ett speciellt kök i åtanke – en spanskinspirerad meny till exempel – ska du välja färger, föremål och dofter som förknippas med Spanien.

Terrakottafärgade tallrikar samt bordsdukar och servetter i rött och gult är en underbar kombination om du exempelvis bjuder på tapas, paella och churros. Ju enklare desto bättre – ditt tema når fram utan att du behöver överdriva. 

Layout

Hemma hos dig behöver du inte bry dig om stela formaliteter. Visa upp det vackra mönstret på bordet i stället för att gömma det under bordsduken.

Ett enkelt sätt att skapa en väl avgränsad plats för varje gäst är att använda bordslöpare - varje gäst får tillräckligt mycket svängrum och det blir plats över för bordsservis och glas.

Vi rekommenderar att du lämnar ett mellanrum på minst 35 centimeter mellan varje bordsplats. Det är mycket bättre att placera ut ännu ett bord som kanske inte passar in helt och hållet än att gästerna ska sitta och trängas under middagen.      

   
 Finish bästa tips:

För att få dina tallrikar skinande rena, använd Finish Spolglans. 

Bordsdekoration

Se till att bordsdekorationen inte blir för hög: 25 x 25 cm är en lämplig storlek. Bordsdekorationen ska utgöra blickfånget vid bordet utan att vara alltför påträngande eller prålig. Gästerna ska både kunna se och prata med varandra.

En somrig bordsdekoration med minimal ansträngning får du genom att fylla en glaskanna med citrusfrukter såsom lime, citron och apelsin – en enkel och färggrann lösning som säkerligen kommer att imponera.

Om du känner dig lite mer ambitiös så kan du fylla små glas eller keramikkrukor i olika storlekar med lite sand och aromatiska örter såsom citrontimjan, rosmarin eller fänkål. Du får en underbart doftande bordsdekoration med härlig utomhuskänsla.

Du kan även placera ut stämningsljus vid bordsdekorationen. Gör det traditionella ljusarrangemanget lite mer originellt genom att placera värmeljus i lyktor, gamla syltburkar eller glas och skapa en charmig dekoration som ger en avslappnande känsla.

Sista penseldraget

Ställ en glaskanna med vatten, lime och citroner vid ena änden av bordet och en annan glaskanna med vatten och myntablad vid andra änden. Detta skapar en känsla av symmetri och förstärker den friska, somriga känslan vid bordet. Det ser inte bara underbart ut men ger även en smakfull ton åt vanligt kranvatten.

Du kan även imponera på dina gäster genom att presentera menyn på ett intressant sätt. Enkla kort på bordet kan vara en bra lösning men varför inte trycka ut menyn på tyg eller skriva den på en svart tavla. Du kan även måla en meny och visa upp den på ett ministaffli. Det är en bra lösning om sällskapet och omständigheterna är de rätta.

Använd dekorationer som passar till menyn. Om du ska servera gazpacho kan en kvist med saftiga mogna tomater på bordet ge gästerna en ledtråd till vad de har att se fram emot.

Slutligen bör du inte vara rädd för att använda originella bordstillbehör. Istället för traditionella saltkar och saltkvarnar så kan du använda snapsglas eller små snäckfat med saltflingor – det är dessa små originella detaljer som gör bordet speciellt och minnesvärt.

Titta på vår videoguide för mer inspiration om hur du skapar en imponerande dekoration