Presentera maten på ett inbjudande sätt

Chicken on a square plate with diagonal lines

Gör sommarmenyn ännu mer lockande

Så här skapar du en underbar sommarmeny

Ett av sommarens stora nöjen är att kunna servera krispiga sallader och färglada sommargrönsaker med solljus och milda sommarkvällar som bakgrund. Vare sig du tänker ha en middagsbjudning i vardagsrummet, vinterträdgården eller kanske utomhus i trädgården, så finns det ett antal sätt att som du kan få din mat att skilja sig från mängden på.

Här har du en enkel guide på hur du effektivt lägger upp maten så att den ser lika fin ut som den smakar.

Lägg upp färggrann, somrig mat. Matuppläggningen börjar med ditt val av recept så välj maträtter med starka färger, intressant konsistens och råvaror som är typiska för årstiden. Röda och gula färska grönsaker är typiska i alla sommarrätter.

Ta en titt på vår sommarköplista och ta reda på vilka grönsaker som frodas under denna årstid.

Använd färger som kompletterar varandra. Var och en av de primära färgerna: rött, gult och blått passar bäst ihop med den sekundära färgen som man får när man blandar ihop de andra två färgerna. Till exempel:

  • Rött kompletteras med en blandning av blått och gult: grönt.
  • Gult kompletteras med en blandning av rött och blått: lila.
  • Blått kompletteras med en blandning av rött och gult: orange.

Rött och grönt är den lättaste färgkombinationen att arbeta med. Prova att servera en sallad med tomater, avokado och mozzarella eller kanske en uppfriskande dessert med jordgubbar, kiwi och mynta. 

För färgkombinationen gult och lila så kan du servera en smakrik mjuk ost med fikon eller en sallad med rödkål och majs. Denna färgkombination kan även visas upp på ett enastående sätt om du serverar en bröd- och smörpudding med hallon- eller svartvinbärssylt.

Välj lämplig bordsservis. Överfulla eller alltför detaljrika tallrikar avleda uppmärksamheten från själva maten. Om du använder enkla vita tallrikar låter du maten stå i centrum.            

   
 Finish bästa tips:
   

Fyrkantiga eller rektangulära tallrikar ger en modern känsla. Glasskålar låter matträtternas färger komma till sin rätt.  

   

Kom ihåg, tallriken är din målarduk. Undvik att ha för mycket mat vid tallrikskanten men se även till att inte lämna för stort tomrum.

Låt ingredienserna överlappa varandra. Du kan mjuka upp tvära geometriska former genom att placera ingredienser i lager ovanpå varandra – du kan exempelvis placera tomatskivor i en prydlig solfjädersform.

Skapa höjd på tallriken. Skapa en intressant visuell effekt genom att placera ingredienserna i olika höjder på tallriken. Det är lätt gjort om du staplar ingredienserna på varandra eller använder olika garneringar. Tredimensionalitet väcker maten till liv.

Lägg upp ingredienserna i udda tal. Ingredienser som grupperas i tal på tre eller fem är mycket mer tilltalande för ögat än de som grupperas i tal på två eller fyra. Detta är ett av de enklaste och mest effektiva knepen när det gäller matuppläggning.

Skapa diagonala linjer som korsar varandra. Parallella linjer drar alltid blickfånget till sig, denna teknik lämpar sig särskilt bra på fyrkantiga tallrikar. Grillmönster är ett enkelt sätt att skapa linjer på, linjer som korsar varandra används ofta i sushi- och kanapépresentationer.

Garnera allt. Garnering kan vara något så enkelt som lite grovhackad persilja på stuvningen, lite örter på salladen eller lite hyvlad choklad eller bär på desserten. Maximal effekt med minimal ansträngning.

Våga droppa. Droppning är ett utmärkt sätt att ge lite estetiskt touch åt dina maträtter. Det används ofta vid upplägg av puréer, flytande geléer och aioli och vid upplägg av desserter såsom chokladsås och coulis. Det kan vara något så enkelt som ett litet sicksackmönster eller en virvel - kom ihåg att tjocka såser lämpar sig bäst eftersom de inte flyter ut på tallriken.

Titta på vår videoguide för mer inspiration om hur du skapar en underbar matuppläggning: