Middagsplanering

Checklist Mini

Middagsplanering: Gör middagen till en succé

Planera din middagsbjudning: Förvandla kvällen till en succé                     

Nyckeln till en framgångsrik middagsbjudning ligger alltid i planeringen, vare sig du planerar en lugn träff med dina vänner eller en stor släktmiddag. Genom att se till att allt är noggrant förberett i förväg behöver du inte stressa så mycket med själva matlagningen – du kommer att kunna njuta av middagen i lugn och ro. Här är en enkel checklista som hjälper dig genomföra din middagsbjudning utan problem.

Finns det några särskilda kostkrav? Kontrollera om dina gäster har några särskilda kostkrav eller preferenser innan du börjar planera menyn. På så sätt undviker du all onödig panik med att behöva röra ihop en vegetariskt rätt (eller något lämpligt för en allergiker) i sista minuten.    

Ta en titt på vår snabbguide till de mest vanliga kostkraven och få hjälp med att planera din meny.

Välj ett tema. Försök att ha ett enhetligt tema eller en enhetlig stil som grund när du planerar din meny. Många olika invecklade rätter från alla världens hörn kommer troligtvis att förvirra gästernas smaklökar.

Gör det inte svårare än vad det är. Det är ingen mening med att laga tre olika huvudrätter om du inte har någon tid att umgås med dina gäster. Om du lagar en trerättersmiddag, spendera den mesta energin på huvudrätten och välj enkla recept till förrätten och efterrätten. En bra presentation gör även de enklaste maträtter imponerande och dina gäster kommer att uppskatta både ditt sällskap och din mat.

Förbered i förväg. Gör livet lättare genom att planera några saker i förväg. Förbered såser och kalla desserter dagen innan och skala, hacka och förvara grönsaker över natten på fuktigt kökspapper i en behållare. Pressa lite citronjuice över ingredienser som har en tendens att missfärgas (såsom aubergine eller avocado) eller förvara dem i kallt vatten så de håller sig längre.

Gör en tidsplanering över allt som behöver göras och försök att hålla dig till den. Du behöver inte utföra allt med militär precision men det kan vara till stor hjälp att ha en grundläggande plan till hands – på så sätt undviker du att bli nervös och glömma bort alla små detaljer.

Håll en generalrepetition med din familj: Ju mer du övar, desto säkrare kommer du att känna dig när det är dags för middagsbjudningen. Detta gäller i synnerhet komplicerade rätter som du lagar för första gången – det är bättre att din familj fungerar som försökskaniner än att dina middagsgäster gör det!

Beställ ingredienserna i förväg så slipper du stressa upp dig, i synnerhet om du köper från lokala leverantörer. Tänk dig att gå till kötthandlaren samma dag som middagsbjudningen och upptäcka att lammet som du absolut behöver är slut. 

   
 Finish bästa tips:

Sätt på diskmaskinen så att disken är klar strax innan gästerna anländer. Dina tallrikar kommer inte bara att vara skinande rena utan även härligt varma innan du börjar servera dina maträtter. Samtidigt får du större ledig arbetsyta.   

Kontrollera bordsservisen. Se till att bestick och tallrikar räcker till för alla gäster och att allt är skinande rent innan du börjar duka bordet.