Den perfekta dukningen

Full place setting with cutlery

Skapa den perfekta dukningen

Meny och gästlista är givetvis viktiga för en lyckad middag men det är lätt att glömma bort de små detaljerna som gör kvällen extra speciell. En av dessa är dukningen. Låt dig inspireras av våra enkla men eleganta dukningsförslag.

Etikett och grundregler

Du behöver absolut inte följa konstens alla regler (och inte heller slå knut på dig själv) men det finns några enkla grundregler som du kan ha nytta av om du vill skapa en enkel men elegant och inbjudande dukning. Här följer sex gyllene regler:

  1. Maten till vänster, drycken till höger.
  2. Om du använder en assiett ska denna alltid placeras till vänster om tallriken.
  3. Dricksglas ska placeras till höger om tallriken och så även soppsked och knivar.
  4. Vattenglaset ska ställas rakt ovanför huvudrättskniven, med vinglaset till höger om vattenglaset.
  5. Dessertbestick kan placeras på båda sidor om tallriken eller rakt ovanför den med skeden pekandes åt vänster och kniven åt höger.
  6. Tänk på att aldrig lägga fler än tre besticksdelar på varje sida om tallriken samtidigt.

För att spara utrymme på middagsbordet kan du ställa assietten ovanpå huvudrättstallriken. Det ger mer utrymme och ger dessutom dukningen en extra dimension på höjden.

Servetter

 

IMG 3083

Skapa ett somrigt inslag genom att rulla ihop servetten och dekorera den med en kvist färska kryddor eller blommor.

 

Rosmarin doftar ljuvligt och även lavendel fungerar jättebra tack vare den starka färgen och somriga doften. Fäst gärna en lapp med gästernas namn på ett snöre runt kryddkvisten för att skapa ett personligt inslag.

Om du känner dig extra ambitiös kan du vika servetterna till en inbjudande ros och anpassa färgerna efter eget tycke och smak. Vår video lär ut metoden steg för steg:

Quill 2757

 Pricken över i:et

Sprid ljus! Om du vill skapa en extra varm stämning under en kvällstillställning kan du med fördel placera ut en ljuskälla vid varje tallrik. Du kan t.ex. låta ett värmeljus flyta runt i en glaskopp med lite vatten och blommor. När det blir dags att servera maten kan ljusen enkelt flyttas upp ovanför tallriken.

IMG 3076 CROP

Placeringskort. Du bestämmer själv hur placeringskorten ska se ut men var inte rädd för att ta ut svängarna. Egenhändigt tillverkade placeringskort, med hela namnet eller initialerna, är ett jättebra sätt att måna lite extra om gästerna samtidigt som de vet var de ska sitta.

Quill 2742

Du kan också skriva ut namnen med hjälp av Alfapet-brickor och sedan låta spelet bli en underhållande aktivitet efter middagen. Vinkorkar med band och placeringskort blir ett roligt minne som dina gäster kan ta med sig hem.

 IMG 3139

Vår videoguide ger dig ännu mer inspiration till en vacker dukning.