Tips och råd

Under våra 60 år som pionjärer inom maskindiskprodukter har vi lärt oss ett och annat om hur du får bästa möjliga resultat med din diskmaskin. Här hittar du en rad tips från våra experter som vi hoppas besvarar eventuella frågor du kan tänkas ha.

1. Vad gör diskmedlet?

 • Avlägsnar smuts från ytor
 • Motverkar att ytan blir solkig

2. Vilken effekt har Finish Maskinrengöring?

Den bidrar till att:

 • Ta bort kalkfläckar och fett som samlas i diskmaskinen över tid
 • Ta bort dålig lukt orsakad av matansamlingar i diskmaskinens filter och friskar upp diskmaskinen
 • Upprätthåller sprayarmens mekaniska funktion
 • Uppnår optimal temperatur

3. Vad gör spolglansen?

 • Får disken att glänsa
 • Förbättrar torkningsfunktionen

4. Hur förvarar jag maskindiskmedlet?

Du ska förvara diskmaskinsmedlet i en torr miljö. Om du använder pulver ska du se till att du stänger pipen efter varje användning så att produkten håller sig torr och du inte riskerar att spilla ut något. Precis som alla rengöringsprodukter ska även denna produkt förvaras utom räckhåll för barn.

5. Hur använder jag Finish Spolglans?

 1. Kontrollera att din diskmaskin har en behållare för spolglans. Denna brukar finnas nära diskmedelsfacket(n).

 2. Fyll behållaren för spolglans med Finish Spolglans. Torka bort eventuell utspilld spolglans.

 3. Finish Spolglans frigörs automatiskt under sköljcykeln varje gång du kör diskmaskinen.

6. Maskindisk eller handdisk: Vilken metod förbrukar mest vatten och energi?

Visste du att en ny studie visar att du förbrukar mer energi när du diskar för hand än när du låter diskmaskinen sköta jobbet åt dig? Diskmaskinen använder el för att värma upp vattnet som sedan pumpas runt i den. Ju mindre vatten du använder, desto mindre el krävs för att värma upp det.

Jämfört med handdisk används en mindre mängd vatten i en diskmaskin. Du använder upp till sju gånger mer vatten när du diskar för hand än när du kör ett vanligt diskmaskinsprogram. Diskmaskinen värmer också upp vattnet mer effektivt vilket resulterar i mindre värmeförlust än när vattnet värms upp i varmvattenberedaren och sedan transporteras till vattenkranen. Dessutom är diskmaskinen isolerad för att undvika värmeförlust. Desto större anledning för dig att använda diskmaskinen istället!

Fakta om handdisk:

 • Vattenförbrukning - 140 l
 • Energiförbrukning – 3,5 kWh
 • Tidsåtgång – 71 min

Fakta om maskindisk (på tre nivåer):

 • Vattenförbrukning - Snabbprogram: 13 l/normal: 18 l/intensiv: 27 l
 • Energiförbrukning – Snabbprogram: 0,9 kWh/normal: 1,6 kWh/intensiv: 2,0 kWh / 
 • Tidsåtgång: Snabbprogram: 39 min/normal 131 min/intensiv 112 min

Så inte nog med att diskmaskinen sparar både tid och arbete, den sparar dessutom även vatten och energi. Desto större anledning att aldrig mer diska för hand!

7. Hur laddar jag min diskmaskin?

Det finns faktiskt ett sätt att fylla diskmaskinen som både ger överlägsna resultat och skyddar porslin, grytor, bestick och glas. Som alltid, ska du följa tillverkarens rekommendationer när du fyller din diskmaskin, men här följer några enkla tips:

 • Innan du placerar något i diskmaskinen, skrapa av så mycket mat du kan och skölj inte. Diskmedlets jobb är att fästa vid och ta bort matrester.
 • Om du stoppar i bestick ska du se till att de står fritt så att vattnet kan skölja samtliga ytor. Eftersom säkerheten alltid ska komma i första hand ska knivar stoppas i med spetsen nedåt. Blanda skedar och gafflar!
 • Placera stora smutsiga tallrikar i diskmaskinens nedre korg så att de får tillräckligt med vatten på sig. Placera glas och koppar upp och ned så att vattnet kan rinna av ordentligt. Placera alltid fläckar mot sprayarmen. Kastruller och grytor kan också köras om de tål maskindisk.
 • Om diskmaskinen har ett synligt värmeelement ska du placera plastföremål i den övre diskkorgen. Är värmeelementen dolda kan du placera dem var du vill i diskmaskinen. Se bara till att plasten tål maskindisk!

8. Hur viktigt är det att ställa in rätt vattentemperatur?

För skinande rena tallrikar behöver vattnet i diskmaskinen vara minst 49 grader eftersom fläckarna löses upp lättare i varmare temperaturer. Kontrollera vattentemperaturen i huset genom att doppa en termometer i ett glas med varmt kranvatten. Om vattentemperaturen är lägre än 49 grader ska du titta i manualen till varmvattenberedaren eller ringa en servicetekniker som kan hjälpa dig att justera vattentemperaturen.

9. Hur använder jag Finish Maskinrengöring?

 1. Avlägsna inte locket. Ta istället bort klistermärket från flaskans ovansida så att vaxpluggen blir synlig.
 2. Se till att diskmaskinen är tom.
 3. Placera flaskan med Finish Maskinrengöring upp och ned inuti bestickskorgen eller i diskmaskinens nedre korg.
 4. Använd inte tvål eller diskmedel.
 5. Stäng luckan till diskmaskinen och kör den på det varmaste programmet.
 6. När programmet är färdigt och diskmaskinen är avstängd ska du slänga flaskan.
 7. Om diskmaskinen är väldigt smutsig kan du behöva upprepa proceduren.

Vi rekommenderar att du använder Finish Maskinrengöring en gång i månaden eller så fort du märker att smuts har börjat samlas i diskmaskinen.