Fortsätt till huvudinnehåll
Temperaturguide för diskmaskin

Temperaturguide för diskmaskin

Ta reda på allt du behöver veta om ditt diskmaskinsvatten med Finish temperaturguide för diskmaskin.

Du vill naturligtvis att din diskmaskin ska fungera så bra som möjligt – från gnistrande, rena glas till effektiv borttagning av smuts och avlagringar på dina köksgeråd. Även om vi förlitar oss på att våra diskmaskiner klarar av allt detta och mer, är det många som inte känner till i vilken grad vattnets temperatur påverkar resultatet. Läs nedan allt du behöver veta om hur systemet fungerar, bästa vattentemperatur och vad du ska göra om temperaturen inte är tillräckligt hög.

Vilken är bästa temperaturen för diskmaskiner?

Diskmaskiners temperatur är fast för bästa möjliga prestanda. Temperaturen i en vanlig diskmaskins huvudprogram är cirka 51 - 60° C. Detta beror på att temperaturen i diskmaskinen måste vara tillräckligt varm för att diskmedlet ska lösas upp och aktiveras, och matrester och fett rensas bort. Under sköljningen värms vattnet upp till något högre temperaturer på cirka 80° C för att desinficera disken.

Diskmaskinens temperatur och livsmedelssäkerhet

Våra händer tål inte temperaturer över 60° C. Temperaturen i diskmaskiner är dock betydligt högre, och ju varmare vattnet är, desto renare disk.

Hur du vet om temperaturen i din diskmaskin inte är tillräckligt varm

Om du upptäcker att vattentemperaturen i din diskmaskin inte är tillräckligt varm, t.ex. om disken inte är så ren som förväntat eller om diskmedelstabletten inte har lösts upp helt. Om du misstänker att vattentemperatur är lägre än 50° C, se bruksanvisningen för din varmvattenberedare eller kontakta en tekniker.

Kan för varmt vatten skada min diskmaskin?

Även om vattentemperaturen i din diskmaskin måste vara tillräckligt varm för gnistrande rena glas och en noggrann rengöring kan mycket höga temperaturer tillsammans med bristfälligt underhåll skada din maskin. Här är några av de problem som kan uppstå och hur du bäst åtgärdar dem:

Varmvatten och kalkavlagringar

Höga temperaturer kan få vattnets naturliga kalcium- och magnesiuminnehåll att orsaka kalkavlagringar på diskmaskinens insida. Detta kan påverka effektiviteten hos din diskmaskin på längre sikt. Åtgärda med Finish Maskinrengöring var tredje månad för att ta bort kalkavlagringar, fett och matrester. På så sätt är maskinen alltid ren, väldoftande och viktigast av allt, din disk är alltid skinande ren.

Varmvatten och grumliga glas

En annan nackdel med höga temperaturer är att det kan få dina glas att se grumliga ut med tiden. När det heta vattnet påverkar molekylerna i glaset kan kemikalierna i tvättmedlet kompensera några av de negativa effekterna. Även om det fortfarande är svårt att se med blotta ögat, påverkar dessa små defekter hur ljuset passerar genom glasen och ger dem ett grumligt utseende.

Så nästa gång du är osäker på om din diskmaskin fungerar vid optimala temperaturer, se våra tips och tricks. Vidta alltid nödvändiga åtgärder för att skydda din maskin och glas mot effekterna av varmt vatten.