Fortsätt till huvudinnehåll
Diskmaskinens programinställningar

Diskmaskinens program­inställningar

Har du någonsin undrat vad alla knapparna på din diskmaskin är till för? Ta hjälp av Finish för att lära dig de bästa diskmaskinsinställningarna för varje disktillfälle.

Din diskmaskin har förmodligen en mängd olika inställningar för olika funktioner, som torkning och desinficering, till "tyst" läge. Även om vi tenderar att alltid använda samma diskmaskinsinställning är det viktigt att du lär känna din maskin för att få ut mesta möjliga av den.  

Läs vidare för mer information om vanliga diskmaskinsinställningar och program på moderna diskmaskiner.

Diskmaskiner med eco-inställning

Diskmaskinens ‘Eco-läge’ eller energisparinställning använder lägre disk- och sköljtemperaturer som kräver mindre energi för att värma upp vattnet.

Men hur påverkar diskmaskinens eco-inställning resultatet? Det påstås ibland att lägre temperaturer inte ger samma resultat – men om disken är mindre och inte så smutsig fungerar eco-inställningen lika bra som andra inställningar. Dessutom sparar du pengar (och hjälper miljön!). Men kom ihåg: eco-program tar vanligtvis längre tid än vanliga inställningar.

Diskmaskiner med torkfunktion

Det finns inget värre än att öppna maskinen efter ett program och disken fortfarande är drypande blöt. Tack och lov har moderna diskmaskiner flera torkinställningar.

Lufttorkning

Många av dagens maskiner har en lufttorkfunktion som öppnar luckan automatiskt efter avslutat program för att släppa ut ångan.

Varmsköljning

Ytterligare en funktion som är allt vanligare i moderna diskmaskiner. Vattnets temperatur höjs mot slutet av programmet. När programmet är slut drar insidan av maskinen till sig värmen och torkar disken.

Torkning med fläkt

Om du vill spara så mycket el som möjligt (och minska elräkningen!) ska du välja maskinens fläkttork. Med denna inställning använder maskinen rumstempererad luft för att torka disken, istället för den inbyggda elförbrukande värmaren.

Värmetorkning

Precis som namnet antyder använder värmetorkinställningen en fläkt för att torka disken med uppvärmd luft. Även om den här inställningen är praktisk om du ska vara hemifrån under en längre tid efter att diskmaskinen har stannat, är det bäst att antingen använda luft-/fläkttorkning, eller bara öppna dörren och låta disken torka naturligt.

Diskmaskinens program

Det är lätt att tro att ´standard´-programmet är bäst för vardagsdisken, men varför inte pröva på några av de andra programmet för bästa resultat.

De flesta moderna maskiner har tre standardprogram - mild, normal och grov för kastruller och pannor. Dessa inställningar är lämpliga för den vanliga vardagsdisken - men det är möjligt att din maskin har några av nedanstående programval också.

Auto

Precis som eco-inställningen använder autoinställningen en sensor för att känna av hur smutsig disken är och justerar vattentemperaturen och programtiden därefter.

Express

Inställningarna Express- eller snabbtvätt kan få din disk glittrande ren på så lite som 20 minuter - men inställningen bör endast användas för lätt nedsmutsad disk.

Tyst läge

Vanlig funktion i dyrare diskmaskiner och kör maskinen med mindre buller. Perfekt för bostäder med öppen planlösning (och sovande bebisar!).

Porslin/Kristall/Glas

Programinställning för ömtåliga föremål (som glas, porslin och kristall) med lägre temperatur. Undvik alltid att lägga mycket känsliga föremål i diskmaskinen.

Endast sköljning 

Även om det kan låta konstigt (minns du, ´Du behöver inte skölja disken innan du lägger in den i diskmaskinen?), är det faktiskt ett bra sätt att undvika en illaluktande diskmaskin. Sköljcykeln använder inget diskmedel och mycket lite vatten och el för att skölja disken medan den väntar på att diskas. Det betyder att du kan vänta tills du har en full last för att köra en maskin utan att disken börjar lukta illa.

Fördröjd start

Behöver köra en disk när du är hemifrån? Med inställningen "fördröjd start" använder du en timer för att aktivera ett förvalt program. Det här alternativet är särskilt användbart när du väljer att diska på natten när elen är billigare.