Fortsätt till huvudinnehåll
Hur energisnål är en diskmaskin?

Hur energisnål är en diskmaskin?

Ta reda på hur mycket el din diskmaskin använder och hur effektiv din nuvarande diskrutin är med denna effektivitetsguide från Finish. 

Det är en vanlig missuppfattning att diska för hand är bäst ur miljösynpunkt, men många gånger är det diskmaskinen som är mest miljövänlig. Diskmaskiner reducerar den totala mängden energi som går åt för att få din disk ren tack vare minskad användning av vatten. De sparar inte bara tid och ansträngning, utan minskar också din vatten- och elförbrukning. 

Hur mycket vatten använder en diskmaskin?

Den stora frågan kring diskmaskiner är: ´Använder diskmaskiner mycket el?´ Svaret beror på flera faktorer, som hur ofta du kör maskinen, vilka program du använder, vilken tid på dygnet du kör maskinen, ditt avtal med din energileverantör, samt maskinens fabrikat och modell.  

Hur mycket el använder en diskmaskin?

Diskmaskiner kan använda mellan 1200-2400 watt, i genomsnitt cirka 1800 watt per cykel.  

Den el som en diskmaskin använder gäller vanligtvis bara styrelektroniken och pumpen (uppvärmningen av vattnet sköts ofta via anslutningen till varmvattenledningen snarare än att diskmaskinen själv värmer upp vattnet). För att ta veta hur mycket din diskmaskin kostar att köra behöver du veta hur mycket el den använder, hur många timmar du använder den och hur mycket du betalar per kilowatt och timme genomsnitt.  

Om du investerar i en certifierat energisnål diskmaskin (vilket också gör den mycket ekonomisk!), kan du vara säker på minsta möjliga energiförbrukning. Diskmaskinens energiförbrukning kan variera för äldre modeller, läs därför maskinens bruksanvisning för mer information.  

När är bästa tiden att köra maskinen?

Vad kan vara bättre än en maskin som sköter disken åt oss - och som gör det mycket bättre? Diskmaskinen sköter det hårda jobbet åt oss och ger gnistrande rena bestick och porslin med bara ett knapptryck. Men när är bästa tiden att köra maskinen? 

Bästa tiden att köra diskmaskinen är på natten. Det finns många orsaker till detta, inklusive elkostnader och till och med det ljud maskinen ger ifrån sig. Många oroar sig för bullret om de kör maskinen på natten. Men detta är vanligtvis mer störande på dagen när du gör andra saker (och det kan få dig att använda mer el genom att vrida upp volymen på TV:n!) På natten är diskmaskinens ljud bara ett mindre störningsmoment, men det varierar självklart från person till person. 

Sparar jag el på att använda diskmaskin?

När man jämför maskindisk mot handdisk, låter det ologiskt att en elektrisk apparat skulle vara mer energisnål. Men när man tänker på den energi som krävs för att värma vattnet och hur mycket mer vatten du använder när du diskar för hand är det plötsligt inte så ologiskt. Eftersom de flesta diskmaskiner är mer vatteneffektiva kommer de sannolikt också att vara mer energieffektiva.