Fortsätt till huvudinnehåll
Sparar jag pengar om jag använder diskmaskin?

Sparar jag pengar om jag använder diskmaskin?

Vi spränger myterna om diskmaskinkostnader. 

Med så många apparater i vårt hushåll är det ofta lätt att förbise de vi använder dagligen – som diskmaskinen. Lyckligtvis är det relativt billigt att köra en diskmaskin dagligen, särskilt om man väljer en energisnål modell. 

Hur mycket kostar det att använda diskmaskin?

Den främsta kostnaden för att använda en diskmaskin är naturligtvis el- och varmvattenanvändningen (förutom maskinens inköpskostnad och kostnad för diskmedel). Men eftersom en diskmaskin rymmer mer disk än den genomsnittliga diskbänken kommer du troligtvis inte diska i maskin lika ofta som du diskar för hand. Dessutom värmer moderna diskmaskiner upp vattnet mycket mer effektivt än din vanliga varmvattenberedare. 

Om du sätter igång den sent på kvällen och har gott om tid kan du dessutom välja att köra ett längre program. De flesta moderna diskmaskiner har ett miljövänligt eco-program som är långsammare och kan spara upp till 20 % el genom att använda mindre ström för att värma upp vattnet. 

Vilket är billigast - att diska i maskin eller för hand?

Vi har redan nämnt både fördelarna och inköpskostnaderna för diskmaskin, men hur jämförs detta med handdisk? Förutom vattnet och energin för att värma upp vattnet använder du gummihandskar, diskmedel och svampar när du diskar för hand.  

De flesta moderna diskmaskiner använder mellan 13-30 liter vatten vid varje disktillfälle medan det ofta går åt betydligt mer när man handdiskar. En diskmaskin använder mindre vatten och mindre el för att värma upp vattnet – vilket kan ge ekonomiska besparingar på lång sikt.

En stor fördel med att använda Finish diskmedel i din diskmaskin är dessutom att du inte behöver slösa vatten på att förskölja disken. Spara vatten, el och pengar genom att slippa försköljningen helt och hållet. Skrapa istället av matrester innan du lastar maskinen, använd Finish diskmedel, och låt maskinen göra jobbet åt dig.

Spara pengar genom att använda diskmaskin

Det finns flera faktorer som avgör hur mycket det kostar att köra ett diskmaskinsprogram. Från diskmaskinsmodell och energileverantör till hur du lastar maskinen. Så om du undrar om det är billigare att maskin- eller handdiska så är svaret maskindisk – om du följer några enkla steg.  

  1. Fyll maskinen helt innan du kör ett program. På sätt minskar du antalet gånger du behöver köra maskinen. Lätt som en plätt! 
  2. Överfyll inte diskmaskinen. Om du har en stor familj är den första delen förmodligen inget problem, men du kan få problem med det andra! Genom att överfylla maskinen kanske disken inte blir helt ren och du kan även skada maskinen allvarligt. Se till att diskmaskinen är korrekt lastad och att det finns plats på insidan för att programmet ska köra effektivt. 
  3. Håll alltid maskinen ren och i gott skick. Undvik att behöva kalla på service, vilket kan bli dyrt! Använd alltid diskmedel som Finish Ultimate och håll maskinens insida ren från matrester för att motverka kalkavlagringar och igensättning, vilket kan bli dyrbart att åtgärda längre fram.  
  4. Byt upp dig till en energisnålare modell. Dagens diskmaskiner är betydligt energisnålare än äldre modeller. En investering i en kvalitetsmodell kan leda till stora besparingar på lång sikt.