Fortsätt till huvudinnehåll
Hur mycket vatten använder en diskmaskin

Hur mycket vatten använder en diskmaskin?

Vi använder den varje dag, men vet vi verkligen vad som försiggår inuti våra diskmaskiner? Vi visar hur mycket vatten en diskmaskin använder och hur du kan spara vatten med några enkla tips. 

Med tanke på att diskmaskinen är en av de största apparaterna i ditt hushåll är det inte så konstigt att du tror att den använder en massa vatten varje gång du kör den. Frågan är alltså: sparar eller slösar diskmaskiner vatten? Det beror på maskinens fabrikat och modell.  

Moderna diskmaskiner är mycket effektivare och mer energisnåla än äldre modeller. Diskmaskiner från 1994 och tidigare använder cirka 37–56 liter vatten per last1.

Spara pengar med din diskmaskin

Det finns flera saker du kan göra för att spara vatten varje gång du kör maskinen. Följande råd hjälper inte bara till att minska din vattenräkning, de kommer också att förlänga din diskmaskins livslängd – och få gnistrande ren disk på köpet! 

Tips:

  1. Spara vatten genom att slippa förskölja. Du gör av med runt 1 115 liter vatten om året till försköljning av disken! 
  2. Undvik att köra maskinen flera gånger varje dag genom att vänta tills du kan fylla den helt. Om du har en stor familj kan du naturligtvis behöva köra diskmaskinen flera gånger varje dag. Men genom att alltid köra maskinen fulllastad ser du till att du kör den så effektivt som möjligt! 
  3. Se till att maskinens insida är ren och att den inte kommer i vägen för armsprutan. Detta förhindrar dessutom behovet att köra flera omgångar. 
  4. Välj en eco-inställning som kör vid en lägre temperatur och använder mindre vatten.  
  5. Använd ett kvalitetstvättmedel som Finish Ultimate för att säkerställa att din disk blir gnistrande ren första gången, varje gång. 

1 https://www.directenergy.com/learning-center/energy-efficiency/how-much-energy-dishwasher-use