Fortsätt till huvudinnehåll
Handdisk vs. Maskindisk

Handdisk vs. Maskindisk

Vi avlivar några av myterna kring maskin- vs. handdisk. 

För de som tillbringar mycket tid i köket (vilket betyder de flesta av oss – speciellt de som har en stor familj!), kan det hända att vi frågar oss vilket som är bäst, att diska i maskin eller handdiska. Det finns många missuppfattningar om vilken typ av diskning som är bäst, från när det är bäst att köra diskmaskinen, hur lång tid det tar att diska i maskin och hur mycket el en diskmaskin drar. Vi har dock svaren på dessa frågor. 

Är maskindisk bättre än handdisk för att desinficera disken?

Att diska och desinficera är två olika saker. Att diska är att avlägsna matrester och fett från disken, vanligtvis genom att handdiska med diskmedel. Desinficering är avlägsnandet av bakterier på ytorna och detta kan endast göras i hög värme, vanligtvis över 65° C. Vissa diskmaskiner har inställningar eller program för sådana höga temperaturer. 

Att desinficera disken för hand kan därför vara svårt eftersom dina händer inte klarar av den höga värmen. Om du undrar om det går att desinficera disken i kallt vatten är svaret nej. Men om du skrubbar den ordentligt kommer den i alla fall att bli ren. Läs mer om de hygieniska fördelarna med diskmaskin där du slipper klibbiga och ohygieniska disksvampar och kan diska i betydligt högre temperaturer.

Vilket är effektivast - diskmaskin eller handdisk?

Tidseffektivitet

En av de stora fördelarna med diskmaskin är tidsbesparningen. Beroende på valt program kan diskmaskinen klara av en hel disk på bara 30 minuter. Naturligtvis beror detta på antalet personer i ditt hushåll och hur mycket disk det gäller. Men i slutänden innebär det att du får mer tid över till sånt du gillar att göra istället för att röja upp i köket.  

Elbesparningar

Not only does a dishwasher help to save valuable time and effort when it comes to cleaning up (especially after a dinner party or family get together), but it also helps the environment. Using a dishwasher is more efficient than hand washing as it saves more water and electricity – not to mention elbow grease – than if you were to stand at the sink labouring over your dishes.

Vattenbesparningar

Vad gäller vattenförbrukning är det svårt att ge ett exakt svar beroende på människors olika vanor och hushållens storlek.  

Du kan även använda vår Finish Spolglans och diskmaskinens eco-program. Eco-programmet återanvänder vattnet i maskinen och ger ren disk utan att slösa på vatten. Kom ihåg att du inte behöver skölja disken innan du ställer in den i maskinen – bara skrapa bort matresterna och kör! Du gör av med runt 1 115 liter vatten om året till försköljning av disken!  

Använd aldrig handtvål i diskmaskinen, annars riskerar du en översvämning. Använd endast specialformulerade diskmedel som Finish för bästa resultat.