Fortsätt till huvudinnehåll
Cleaning ceramics in the dishwasher

Maskindiska keramik

Så här sköter du om din keramik?

De första keramikföremålen för mat och vätskor tros ha sitt ursprung runt 10 000 f.Kr., och tekniken med att glasera keramiken för att förhindrar vätska från att sippra igenom det porösa lergodset upptäcktes ca. två tusen år senare. Nuförtiden är all keramik för hushållsbruk glaserad och varje glasyrtyp ger olika finish på slutprodukten. Vi ska ta en titt på några av dessa glasyrtyper, deras fördelar och hur man skyddar dem och håller dem rena på bästa sätt.

Askglasyr

Askglasyr är en mycket tidigare form av glasyr från omkring 1 000 f.Kr. i Kina och används än idag. Krukmakare märkte att askan från ugnen lämnade en grönfärgad glasyr på krukorna under bränningsprocessen, så de började täcka krukorna med aska innan de ställdes in i ugnen. Olika nyanser uppnås genom att använda mer eller mindre aska. 

Majolikaglasyr

Det finns två olika typer av keramik som går under benämningen majolika. Den ena är en tennglasering med en blank och silverliknande, ogenomskinlig beläggning som har sitt ursprung på 800-talet och var den första som kallades majolika.

Den andra är den mycket senare, brittiska blyglaseringen som först tillverkades under benämnningen Palissy Ware i mitten av 1800-talet. Det är en helt annan tillverkningsmetod, men den började kallas majolika i folkmun och namnet fastnade. 

Så här sköter du om din keramik

Om din keramik är nytillverkad går den säkert bra att maskindiska, och det bör finnas en etikett som bekräftar detta. Du bör dock vara noga med att se upp för eventuella sprickor i glasyren. De brukar se ut som spindelnät och kallas för krackeleringar. Dessa sprickor ger tillgång till den mjuka och porösa keramiken undertill, vilket kräver extra försiktighet. Använd alltid Finish Ultimate för att ta bort fett och smuts från keramikföremål.