Fortsätt till huvudinnehåll
Kan jag maskindiska plastredskap

Kan jag maskindiska plastredskap?

Ta reda på vilka typer av plast som kan maskindiskas, om BPA-fri plast är säker och hur du tvättar dina plastredskap utan att skada dem, med Finish.

Plastredskap tillverkas i alla möjliga former och storlekar och vi använder dem överallt i våra kök. Vi har den kraftiga, hållbara sorten för matlådor och knivhandtag, den mjuka böjliga typen som används i hopfällbara kaffemuggar, samt den tunna, genomskinliga sorten som ofta används för matbehållare och plastflaskor.  

Men oavsett hur vanligt materialet är, och om du kan diska det i maskin beror på vilken typ av föremål det gäller.

Kan man maskindiska plast?

Huruvida det är säkert att maskindiska dina plastredskap beror på vilken typ av plast det gäller.

Vissa plastartiklar har utformats för att tåla värmen och maskindiskmedlet och är vanligtvis märkta som "diskmaskinssäkra". Men om du fortfarande är osäker, se nedan några vanliga plastsorter och om de kan maskindiskas.

Återanvändbara plastbehållare

Om en plastflaska eller behållare har markerats som återanvändbar bör den kunna maskindiskas – under vissa förutsättningar. Placera sådana produkter på den översta hyllan (på största möjliga avstånd från uppvärmningsdelarna) och använd inte grovrengörings- eller desinficeringsprogram.1

Bordsservis och bestick 

Utomhusservis och -bestick, spädbarnsflaskor, skärbrädor av plast och akrylglas kan vanligtvis maskindiskas men du bör vidta vissa försiktighetsåtgärder. Oavsett hur kraftig plasten är kommer höga temperaturer sannolikt att påverka den.

Engångsplast 

Saker av engångsplast (som matbehållare och vattenflaskor) tål inte att maskindiskas. De är tillverkade av en plasttyp deformeras om den utsätt för hög värme. De innehåller dessutom BPA-ämnen som kan vara skadliga för hälsan.

Kan redskap av BPA-fri plast maskindiskas?

Plast som är märkt som BPA-fri betyder inte att den inte innehåller den kemiska ingrediensen bisfenol A (BPA), en plasthärdare. Tyvärr har BPA visat sig inverka på mat och dryck, och forskning tyder på att det kan vara skadligt för vår hälsa när det konsumeras.  

Värmen från diskmaskinen kan göra att BPA läcker ut. Av denna anledning ska plast med BPA INTE maskindiskas2 

Men det kan ända att även produkter som är märkta som BPA-fria inte bör maskindiskas. Vissa tillverkare hävdar att deras produkter är BPA-fria, men använder liknande ämnen (som BPS, BPF och BPAF) som kan ha liknande hälsoeffekter som BPA.3 Därför är det bäst att kontrollera om produkten verkligen är BPA-fri innan du lägger den i diskmaskinen.

Kan jag använda Finish på plastvaror?

Alla våra Finish-diskmedel har utvecklats för användning med alla diskmaskinssäkra produkter.

 

 

1 https://www.hunker.com/13420640/­types-of-plastics-that-are-dishwasher-safe

2 https://www.consumerreports.org/­dishwashers/things-to-never-put-in-dishwasher/

Ditt diskmedel behöver verka som ett komplement till din diskmaskin. Diskmedel för diskmaskiner är speciellt framtagna för att rensa bort matrester och fett, lösa upp och avlägsna i den sista sköljningen. Den gör allt detta utan att producera något eller mycket lite lödder.  

För bästa resultat bör du använda det rengöringsmedel som rekommenderas av maskinens tillverkare. 

Finish är det varumärke som främst rekommenderas av ledande diskmaskinstillverkare, som Beko och Bosch*. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat. 

*Finish är det mest rekommenderade diskmedlet av diskmaskinstillverkare

Nej! Glöm försköljning. Och trots att det fortfarande sker i många brittiska hushåll är det tidskrävande och ett slöseri av värdefulla resurser.

Moderna tvättmedel som Finish Ultimate innehåller både blekmedel och enzymer och rekommenderas av diskmaskinstillverkare för användning utan försköljning.

Blekmedel används för envisa fläckar som te och kaffe och enzymer bryter ner proteiner och stärkelse. Allt du behöver göra är att skrapa ner de större matresterna i soptunnan och lasta diskmaskinen.

Diskmaskinstabletter innehåller ytaktiva ämnen som gör det lättare att rensa upp och skölja bort rester. De har även enzymer (för att bryta ner stärkelserika livsmedel och proteiner), avhärdare (för behandling av hårt vatten) och säkra blekmedel.  

När du har lagt tabletten i diskmedelsfacket kommer maskinen att frigöra innehållet vid precis rätt tidpunkt så att det löses upp i vattnet och tvättar din disk!

Diskmedlet ska förvaras torrt. Om du använder pulver ska du alltid stänga fliken så att produkten hålls torr (och inte spills ut). Som med alla rengöringsprodukter ska du förvara diskmedlet utom räckhåll från barn.

Rinse Aid är till för:

  • Fläckfria och glänsande fat
  • Effektivare torkning

Salt behövs för:

  • Skydda mot kalkavlagringar
  • Mjuka upp vattnet för bättre rengöring

Flerfunktionstabletter som Finish Ultimate och Finish All in One innehåller både sköljmedel och saltfunktioner. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat.

Diskmaskinstabletter är mycket lätta att använda. Ta bort eventuellt skyddsomslag, stoppa tabletten i diskmedelsfacket, stäng facket, slå på tvättmaskinen och låt Finish sköta resten! 

Fortsätt läsa för mer information om hur du använder Finish Tablets. 

Ta ut tabletten från behållaren med torra händer och lägg i diskmedelsfacket. Se till att både dispensern och tabletten är torra för att de inte ska lösas för tidigt.

Förslut tablettförpackningen ordentligt. Förvara förpackningen på avstånd från värme och fukt för att skydda resten av tabletterna.

Våra tabletter saknar omslag (med undantag för Finish Classic), och de släpper ut innehållet så fort de kommer i kontakt med vatten. Ta inte hål på eller försök att packa upp tabletterna.

Kläm fast dispensern och stäng diskmaskinen.

Se till att alla föremål tål maskindisk; lägg inte silver och rostfritt stål tillsammans.

Diska metallredskap enligt tillverkarens instruktioner.

Kör diskmaskinen. Den optimala vattentemperaturen är 51 – 60° C.

Finish Rinse Aid rekommenderas för blankare och torrare disk (jämfört med endast diskmedel).

Tabletterna ska alltid läggas i diskmedelsfacket.

Om du lägger tabletten i botten av diskmaskinen kommer den lösas upp för snabbt och släppa ut diskmedlet under fördisken och inte räcka till huvuddisken. Detta ger sämre resultat.

Om du ska ta bort plasten eller ej beror på vilken produkt du har köpt. Om tabletten är individuellt förpackad så är svaret som regel, ja. Om tabletten däremot är inpackad i en tunn, genomskinlig plast ska plasten sitta kvar och kommer att lösas upp under tvättprocessen.

Diskmaskinstabletter ska läggas i diskmaskinens diskmedelsbehållare, ingen annanstans.