Fortsätt till huvudinnehåll
Kan jag maskindiska träredskap

Kan jag maskindiska träredskap?

Innan du lägger skärbrädor och redskap av trä i maskinen, överväg saken och hur du egentligen borde diska dessa ömtåliga föremål med hjälp av Finish.

Kan jag maskindiska träredskap?

Att kunna ha diskmaskin är verkligen en lyx. Dagens diskmaskiner är minst sagt imponerande, från att enkelt få hela familjens disk ren efter en stor högtid eller färdigdiskad under natten. Men var uppmärksam – det är inte alla köksgeråd som klarar av värmen i en diskmaskin. Vissa material, i huvudsak trä, bör behandlas med försiktighet.  

Men kan man maskindiska träredskap eller inte? Huruvida köksredskap, husgeråd eller skärbrädor av trä tål att tvättas i diskmaskin beror på varje enskilt redskap. Den allmänna regeln är att träredskap bör tvättas för hand, men kolla för säkerhets skull om redskapet är märkt för maskindisk innan du lägger det i maskinen.

Kan skärbrädor av trä maskindiskas? 

Även om det kan vara frestande att lägga in skärbrädorna tillsammans med resten av disken, är det inte att rekommendera. När trä utsätts för så hög värme och fukt under en lång tvättcykel – och sedan lämnas att torka – kan redskapen skeva, splittras och till slut brytas av.  

Var försiktig om dina dyra träskärbrädor och tvätta dem för hand. Desinficera skärbrädan med en lösning gjord av 1–2 teskedar blekmedel per liter vatten, innan du tvättar den för hand med varm tvållösning.  

Ditt diskmedel behöver verka som ett komplement till din diskmaskin. Diskmedel för diskmaskiner är speciellt framtagna för att rensa bort matrester och fett, lösa upp och avlägsna i den sista sköljningen. Den gör allt detta utan att producera något eller mycket lite lödder.  

För bästa resultat bör du använda det rengöringsmedel som rekommenderas av maskinens tillverkare. 

Finish är det varumärke som främst rekommenderas av ledande diskmaskinstillverkare, som Beko och Bosch*. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat. 

*Finish är det mest rekommenderade tvättmedlet av diskmaskinstillverkare

Nej! Glöm försköljning. Och trots att det fortfarande sker i många brittiska hushåll är det tidskrävande och ett slöseri av värdefulla resurser.  

Moderna tvättmedel som Finish Ultimate innehåller både blekmedel och enzymer och rekommenderas av diskmaskinstillverkare för användning utan försköljning. 

Blekmedel används för envisa fläckar som te och kaffe och enzymer bryter ner proteiner och stärkelse. Allt du behöver göra är att skrapa ner de större matresterna i soptunnan och lasta diskmaskinen.

Diskmaskinstabletter innehåller ytaktiva ämnen som gör det lättare att rensa upp och skölja bort rester. De har även enzymer (för att bryta ner stärkelserika livsmedel och proteiner), avhärdare (för behandling av hårt vatten) och säkra blekmedel.  

När du har lagt tabletten i diskmedelsfacket kommer maskinen att frigöra innehållet vid precis rätt tidpunkt så att det löses upp i vattnet och tvättar din disk! 

Diskmedlet ska förvaras torrt. Om du använder pulver ska du alltid stänga fliken så att produkten hålls torr (och inte spills ut). Som med alla rengöringsprodukter ska du förvara diskmedlet utom räckhåll från barn.

Använd Rinse Aid för:

  • Fläckfria och glänsande fat
  • effektivare torkning

Salt behövs för att:

  • Skydda mot kalkavlagringar
  • Mjuka upp vattnet för bättre rengöring

Flerfunktionstabletter som Finish Ultimate och Finish All in One innehåller både sköljmedel och saltfunktioner. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat.

Diskmaskinstabletter är mycket lätta att använda. Ta bort eventuellt skyddsomslag, stoppa tabletten i diskmedelsfacket, stäng facket, slå på tvättmaskinen och låt Finish sköta resten! 

Fortsätt läsa för mer information om hur du använder Finish Tablets.

Ta ut tabletten från behållaren med torra händer och lägg i diskmedelsfacket. Se till att både dispensern och tabletten är torra för att de inte ska lösas för tidigt.

Förslut tablettförpackningen ordentligt. Förvara förpackningen på avstånd från värme och fukt för att skydda resten av tabletterna.

Våra tabletter har inga omslag (med undantag för Finish Classic), och de släpper ut innehållet så fort de kommer i kontakt med vatten. Ta inte hål på eller försök att packa upp tabletterna. 

Kläm fast dispensern och stäng diskmaskinen.

Se till att alla föremål tål maskindisk; lägg inte silver och rostfritt stål tillsammans.

Diska metallföremål enligt tillverkarens instruktioner.

Kör valt program. Den optimala vattentemperaturen är 51° – 60°C.

Finish Rinse Aid rekommenderas för blankare och torrare disk (jämfört med endast diskmedel).

Tabletterna ska alltid läggas i diskmedelsfacket.  

Om du lägger tabletten i botten av diskmaskinen kommer den lösas upp för snabbt och släppa ut diskmedlet under fördisken och inte räcka till huvuddisken. Detta ger sämre resultat.

Om du ska ta bort plasten eller ej beror på vilken produkt du har köpt. Om tabletten är individuellt förpackad så är svaret som regel, ja. Om tabletten däremot är inpackad i en tunn, genomskinlig plast ska plasten sitta kvar och kommer att lösas upp under tvättprocessen.

Diskmaskinstabletter ska läggas i diskmaskinens diskmedelsbehållare, ingen annanstans.