Fortsätt till huvudinnehåll
Så här maskindiskar du bestick

Så här maskindiskar du bestick

Lär dig allt du behöver om hur du ska placera silverbestick och hur du använder diskmaskinens bestickkorg på bästa sätt. Våra bästa tips för glänsande bestick och redskap efter varje disk.

Det är viktigt att du lär dig lasta bestickkorgen i diskmaskinen för bästa resultat, ser till att dina dyrbara bestick behandlas väl och dina dyra knivar inte blir slöa.

Hur ska bestick placeras i diskmaskinen?

Huruvida knivar, gafflar och skedar ska placeras uppåt eller nedåt är ett vanligt diskussionsämne. Sanningen är att det kan göras på flera sätt, beroende på hur full diskmaskinen är.

Om det finns gott om plats kan skedar placeras med handtaget uppåt i bestickkorgen. Men om korgen kommer fyllas till max är det bäst att vända handtaget nedåt för att spara plats. Stora redskap som serverings- och salladsbestick kan läggas på den översta hyllan, medan gafflar och knivar är bättre skyddade i placera i korgen med spetsen nedåt (av uppenbara skäl!).

Oavsett om du föredrar uppåt eller nedåt är det alltid bäst att se bruksanvisningen först för säkerhets skull.

Kan knivar maskindiskas?

Huruvida knivar kan maskindiskas beror på typen av kniv. Vanliga bordsknivar går bra men dina dyrare köksknivar bör du tvätta för hand. I synnerhet dina bästa köttknivar, keramiska knivar och knivar som du vill hålla särskilt vassa. Vassa knivar kan bli slöa i diskmaskinen med tiden, därför är det bäst att diska dina bästa knivar för hand (knivar du använder för att skiva, skala, hacka osv!).

Blir alla knivar slöa i diskmaskinen?

Diskmaskiner tenderar att göra vassa knivar slöa med tiden, men detta borde inte vara ett stort problem för de matknivar du använder dagligen. Dessutom har vi inte alltid tid att tvätta alla knivar för hand. Men om du stoppar dem i diskmaskinen, tänk på följande: 

  • Placera alla vassa knivar i bestickkorgen: Dina bästa knivar ska alltid placera åtskilda så att de inte kommer i kontakt med varandra under disken.  
  • Köp ett knivställ för diskmaskinen: Detta garanterar att dina knivar blir ordentligt rena och skyddar dem bättre än om du lägger dem tillsammans i en enda korg. 
  • Placera alla knivar med spetsen nedåt: Du bör alltid ställa dina knivar med spetsen nedåt för att undvika olyckor.  
  • Välj rätt diskmaskinstabletter: Detta förstärker diskmaskinens prestanda och hjälper till att hålla dina vassa knivar blanka. Vi rekommenderar Finish maskindiskmedel.

Ditt diskmedel behöver verka som ett komplement till din diskmaskin. Diskmedel för diskmaskiner är speciellt framtagna för att rensa bort matrester och fett, lösa upp och avlägsna i den sista sköljningen. Den gör allt detta utan att producera något eller mycket lite lödder.  

För bästa resultat bör du använda det rengöringsmedel som rekommenderas av maskinens tillverkare. 

Finish är det varumärke som främst rekommenderas av ledande diskmaskinstillverkare, som Beko och Bosch*. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat. 

*Finish är det mest rekommenderade tvättmedlet av diskmaskinstillverkare

Nej! Glöm försköljning. Och trots att det fortfarande sker i många brittiska hushåll är det tidskrävande och ett slöseri av värdefulla resurser.

Moderna tvättmedel som Finish Ultimate innehåller både blekmedel och enzymer och rekommenderas av diskmaskinstillverkare för användning utan försköljning.

Blekmedel används för envisa fläckar som te och kaffe och enzymer bryter ner proteiner och stärkelse. Allt du behöver göra är att skrapa ner de större matresterna i soptunnan och lasta diskmaskinen.

Diskmaskinstabletter innehåller ytaktiva ämnen som gör det lättare att rensa upp och skölja bort rester. De har även enzymer (för att bryta ner stärkelserika livsmedel och proteiner), avhärdare (för behandling av hårt vatten) och säkra blekmedel.

När du har lagt tabletten i diskmedelsfacket kommer maskinen att frigöra innehållet vid precis rätt tidpunkt så att det löses upp i vattnet och tvättar din disk!

Diskmedlet ska förvaras torrt. Om du använder pulver ska du alltid stänga fliken så att produkten hålls torr (och inte spills ut). Som med alla rengöringsprodukter ska du förvara diskmedlet utom räckhåll från barn.

Använd Rinse Aid för: 

  • Fläckfria och glänsande fat 
  • Effektivare torkning 

Salt behövs för: 

  • Skydda mot kalkavlagringar 
  • Mjuka upp vattnet för bättre rengöring 

Flerfunktionstabletter som Finish Ultimate och Finish All in One innehåller både sköljmedel och saltfunktioner. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat.  

Diskmaskinstabletter är mycket lätta att använda. Ta bort eventuellt skyddsomslag, stoppa tabletten i diskmedelsfacket, stäng facket, slå på tvättmaskinen och låt Finish sköta resten! 

Fortsätt läsa för mer information om hur du använder Finish Tablets. 

Ta ut tabletten från behållaren med torra händer och lägg i diskmedelsfacket. Se till att både dispensern och tabletten är torra för att de inte ska lösas för tidigt.

Förslut tablettförpackningen ordentligt. Förvara förpackningen på avstånd från värme och fukt för att skydda resten av tabletterna.

Våra tabletter har inga omslag (med undantag för Finish Classic), och de släpper ut innehållet så fort de kommer i kontakt med vatten. Ta inte hål på eller försök att packa upp tabletterna.

Kläm fast dispensern och stäng diskmaskinen.

Se till att alla föremål tål maskindisk; lägg inte silver och rostfritt stål tillsammans.

Diska metallföremål enligt tillverkarens instruktioner.

Kör valt program. Den optimala vattentemperaturen är 51 – 60° C.

Finish Rinse Aid rekommenderas för blankare och torrare disk (jämfört med endast diskmedel).  

Tabletterna ska alltid läggas i diskmedelsfacket.  

Om du lägger tabletten i botten av diskmaskinen kommer den lösas upp för snabbt och släppa ut diskmedlet under fördisken och inte räcka till huvuddisken. Detta ger sämre resultat. 

Om du ska ta bort plasten eller ej beror på vilken produkt du har köpt. Om tabletten är individuellt förpackad så är svaret som regel, ja. Om tabletten däremot är inpackad i en tunn, genomskinlig plast ska plasten sitta kvar och kommer att lösas upp under tvättprocessen.

Diskmaskinstabletter ska läggas i diskmaskinens diskmedelsbehållare, ingen annanstans.