Fortsätt till huvudinnehåll
Så här tar du bort hårdvattenfläckar från diskmaskinen

Så här tar du bort hårdvattenfläckar från diskmaskinen

Ta reda på vilka produkter du ska använda med Finish för att ta bort hårdvattenfläckar från diskmaskinen och förlänga dess livslängd.

Du kanske har hört talas om termen hårt vatten. Hårt vatten gör ofta att vattnet smakar gott men tyvärr kan det lämna fläckar på glas och andra ytor, orsaka avlagringar på diskmaskinen och vara svåra att ta bort för hand. Så vad är hårt vatten egentligen och hur tar vi bort avlagringar från hårt vatten i diskmaskinen?

Vad är hård vatten?

Vattnet flyter igenom kalksten och krita som innehåller karbonater, innan det rinner ut ur din kran. Mjukt vatten har låga koncentrationer av dessa föreningar, medan hårt vatten innehåller relativt höga halter av kalcium och magnesium, såväl som andra mineraler. Det finns ingen hälsorisk förknippad med detta, men det kan leda till fläckar och kalkavlagringar, samt minska diskmedlets effektivitet.

Hur man tar bort hårdvattenfläckar

Hårt vatten kan ge två resultat i diskmaskinen – grumliga glas och kalkavlagringar. För detta kan du använda Finish Spolglans.

Finish Rinse Aid

Använd Finish Rinse Aid för att ta bort vattenfläckar och film för gnistrande rent porslin, glas och redskap så här:

 • Kontrollera om din diskmaskin har en inbyggd dispenser för flytande sköljmedel. Den sitter vanligtvis nära diskmedelsbehållarna.
 • Din sköljmedelsbehållaren med Finish Spolglans och torka upp eventuellt spill.
 • Finish Rinse Aid frigörs automatiskt i sköljcykeln varje gång du kör ett diskprogram.
 • Vi rekommenderar att sköljmedelsbehållaren alltid hålls påfylld med Rinse Aid. Kontrollera och fyll på varje månad eller om den röda lampan på diskmaskinen blinkar. Fyll på behållaren i sådana fall.

Hur man förebygger avlagringar av hårt vatten i diskmaskinen

Ovanstående metoder hjälper till att ta bort avlagringar från hårt vatten i diskmaskinen, men det är också viktigt att vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga avlagringar. Att regelbundet rengöra diskmaskinen är bästa sättet att uppnå detta – följ bara våra enkla steg nedan med Finish Salt och Finish Maskinrengöring.

Finish Dishwasher Salt

Fyll på med Finish Salt för att minska kalkavlagringar i maskinen genom att mjuka upp vattnet när det rinner in.

 • Tillsätt diskmaskinssalt på ett extrafilter i diskmaskinen. Detta sitter vanligtvis längst ner mitt emot dörren, men se tillverkarens bruksanvisning för att vara säker
 • Öppna locket och häll i saltet
 • Se förpackningen för hur mycket salt du behöver. Använd ett mått och en tratt för att hälla i saltet i maskinen.
 • Sätt tillbaka locket när du hällt i saltet.
 • Fyll regelbundet på med salt efter behov. Vissa maskiner har en röd lampa som blinkar när saltet behöver fyllas på. Fyll på med salt när lampan blinkar!

Finish Dishwasher Cleaner

 • Töm maskinen helt och använd inte något annat diskmedel eller rengöringsmedel.
 • Placera flaskan med Finish Maskinrengöring upp och ned utan att ta bort locket (men ta bort klisterlappen).
 • Stäng luckan och ställ in maskinen på det varmaste programmet.
 • När programmet kört klart, ta bort flaskan för återanvändning och diskmaskinen är som ny igen.
 • Upprepa denna procedur var tredje månad. Rengöringsmedlet kan användas oftare beroende på diskmaskinens användning och/eller när dålig lukt eller maskinfel uppstår.

Att ta bort hårdvattenfläckar är en viktig del av diskmaskinens underhåll. Din disk blir inte bara gnistrande ren, du förlänger även diskmaskinens livslängd.