Fortsätt till huvudinnehåll
Så här lastar du diskmaskinen

Så här lastar du diskmaskinen

Lär dig lasta din diskmaskin för bästa resultat. Vi berättar allt - från sköljning till hur du undviker överbelastning och lastar maskinen på bästa sätt.

Oavsett hur avancerad din diskmaskin är eller hur kraftfullt ditt diskmedel är riskerar du otillfredsställande resultat om du inte lastar maskinen rätt.  

Men det är hur enkelt som helst, så länge du följer några enkla råd. Fortsätt läsa för några bra tips:

Skölj inte disken

Det är faktiskt en myt att du måste skölja disken innan du lägger den i diskmaskinen. Även om man alltid bör rensa bort större matrester på faten för att undvika att maskinen sätts igen, är försköljning av disken bara ett slöseri av vatten och el.

Överfyll inte maskinen  

Det kan vara frestande att trycka in en massa disk för att spara tid, men en överfylld diskmaskin kan skada disken. Dessutom blir risken inte lika ren på grund av föremål som blockerar flödet av vatten och tvättmedel.

Placera plast på den översta hyllan

Diskmaskinen är varmast i botten där värmeelementet sitter. Placera diskmaskinssäkra plastföremål högst upp för att de inte ska deformeras. Ta reda på vilken plast som kan maskindiskas så att du inte förstör din bästa Tupperware.

Glas och koppar högst upp

Diskmaskinens övre hylla är till för koppar, glas och muggar – när de är rätt placerade kommer vattnet och diskmedlet åt ordentligt.

Placera mycket nedsmutsad disk vänd nedåt

Brickor och andra föremål med fastbränd mat eller andra envisa rester ska placeras nedåtvända så att spolarmarna kan rengöra effektivt med tillräckligt tryck.

Placera bestick med handtagen vända nedåt

Placera bestick med handtagen vända nedåt så att de smutsigaste delarna rengörs så noggrant som möjligt. Men knivar är bäst placerade med handtagen vända nedåt så att du inte skär dig när du ska tömma maskinen.

Lägg mycket stora föremål utmed sidorna och längst bak

Skärbrädor och tallrikar bör placeras mot sidorna och bak i maskinen för att de inte ska blockera flödet av vatten och diskmedel.

Grytor och kastruller längst ned

De flesta grytor och kastruller av rostfritt stål ska vanligtvis placeras längs ned, men läs tillverkarens rekommendationer för säkerhets skull.

Vill du veta mer om hur du rengör olika sorters köksutrustning? Läs mer i våra artiklar nedan.

BPA-fri plast

Bestick 

Glas

Trä

Vad kan jag maskindiska?

Idag kan de flesta köksartiklar maskindiskas – men det är alltid viktigt att kolla först så att du inte skadar din maskin eller dina köksgeråd. Läs mer om vilka föremål som tål att maskindiskas här.

Ditt diskmedel behöver verka som ett komplement till din diskmaskin. Diskmedel för diskmaskiner är speciellt framtagna för att rensa bort matrester och fett, lösa upp och avlägsna i den sista sköljningen. Den gör allt detta utan att producera något eller mycket lite lödder.  

För bästa resultat bör du använda det rengöringsmedel som rekommenderas av maskinens tillverkare. 

Finish är det varumärke som främst rekommenderas av ledande diskmaskinstillverkare, som Beko och Bosch*. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat. 

*Finish är det mest rekommenderade tvättmedlet av diskmaskinstillverkare

Nej! Glöm försköljning. Och trots att det fortfarande sker i många brittiska hushåll är det tidskrävande och ett slöseri av värdefulla resurser.  

Moderna tvättmedel som Finish Ultimate innehåller både blekmedel och enzymer och rekommenderas av diskmaskinstillverkare för användning utan försköljning. 

Blekmedel används för envisa fläckar som te och kaffe och enzymer bryter ner proteiner och stärkelse. Allt du behöver göra är att skrapa ner de större matresterna i soptunnan och lasta diskmaskinen. 

Diskmaskinstabletter innehåller ytaktiva ämnen som gör det lättare att rensa upp och skölja bort rester. De har även enzymer (för att bryta ner stärkelserika livsmedel och proteiner), avhärdare (för behandling av hårt vatten) och säkra blekmedel.  

När du har lagt tabletten i diskmedelsfacket kommer maskinen att frigöra innehållet vid precis rätt tidpunkt så att det löses upp i vattnet och tvättar din disk! 

Diskmedlet ska förvaras torrt. Om du använder pulver ska du alltid stänga fliken så att produkten hålls torr (och inte spills ut). Som med alla rengöringsprodukter ska du förvara diskmedlet utom räckhåll från barn.

Rinse Aid är till för: 

  • Fläckfria och glänsande fat 
  • Effektivare torkning 

Salt behövs för: 

  • Skydda mot kalkavlagringar 
  • Mjuka upp vattnet för bättre rengöring 

Flerfunktionstabletter som Finish Ultimate och Finish All in One innehåller både sköljmedel och salt. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat.

Diskmaskinstabletter är mycket lätta att använda. Ta bort eventuellt skyddsomslag, stoppa tabletten i diskmedelsfacket, stäng facket, slå på tvättmaskinen och låt Finish sköta resten! 

Fortsätt läsa för mer information om hur du använder Finish Tablets.

Ta ut tabletten från behållaren med torra händer och lägg i diskmedelsfacket. Se till att både dispensern och tabletten är torra för att de inte ska lösas för tidigt.

Förslut tablettförpackningen ordentligt. Förvara förpackningen på avstånd från värme och fukt för att skydda resten av tabletterna.

Våra tabletter är omslagsfria (med undantag för Finish Classic) och släpper ut innehållet så fort de kommer i kontakt med vatten. Ta inte hål på eller försök att packa upp tabletterna.

Kläm fast dispensern och stäng diskmaskinen.

Se till att alla föremål tål maskindisk; lägg inte silver och rostfritt stål tillsammans.

iska metallföremål enligt tillverkarens instruktioner.

Kör valt program. Den optimala vattentemperaturen är 51° – 60° C. 

Finish Rinse Aid rekommenderas för blankare och torrare disk (jämfört med endast diskmedel).

Tabletterna ska alltid läggas i diskmedelsfacket. 

Om du lägger tabletten i botten av diskmaskinen kommer den lösas upp för snabbt och släppa ut diskmedlet under fördisken och inte räcka till huvuddisken. Detta ger sämre resultat.

Om du ska ta bort plasten eller ej beror på vilken produkt du har köpt. Om tabletten är individuellt förpackad så är svaret som regel, ja. Om tabletten däremot är inpackad i en tunn, genomskinlig plast ska plasten sitta kvar och kommer att lösas upp under tvättprocessen.

Diskmaskinstabletter ska läggas i diskmaskinens diskmedelsbehållare, inte löst var som helst i maskinen.