Fortsätt till huvudinnehåll
Så här rensar man en igensatt diskmaskin

Så här rensar man en igensatt diskmaskin

Se vår Finish-guide för hur du förhindrar att diskmaskinen blir igensatt, inklusive vilka produkter du ska använda.

"Om du sköter om dina verktyg, kommer de att sköta om dig..." Detta är särskilt viktigt att komma ihåg när det gäller din diskmaskin. Den måste skötas om väl för att fungera optimalt. En sak som kan påverka din diskmaskins prestanda är om den blir igensatt. Fortsätt läsa för att lära dig vad du kan göra för att förhindra och åtgärda igensättning av maskinen.

Varför är min diskmaskin igensatt? 

Diskmaskinen kan sättas igen av flera orsaker. Om du ofta använder diskmaskinen för att rensa bort matrester och fett kan detta orsaka igensättning och hindra rörelser av olika delar. Dessutom kan platser med hårt vatten orsaka kalkuppbyggnad och blockera flödet.

Om du inte skrapar bort större matrester från porslin och redskap så ökar risken för igensättning ytterligare. Men du behöver inte skölja disken innan du sätter in den i diskmaskinen. Försköljning är ett onödigt slöseri av vatten! En snabb (men noggrann) avskrapning av matrester tillsammans med Finish diskmedel och en modern diskmaskin som är rätt inställd är allt du behöver. Kombinera dessa tre för gnistrande ren disk varje gång.

Så här åtgärdar du en igensatt diskmaskin 

För att undvika att diskmaskinen sätts igen ska du använda Finish Maskinrengöring. Formeln rengör din diskmaskin genom att ta bort fett, kalk och lukt i de dolda delarna av din maskin: 

  1. Se till att din maskin är tom och inte innehåller någon annan tvål eller rengöringsmedel. 
  2. Ta bort klistermärket från toppen av flaskan (men behåll locket på) och placera den upp så att den sitter ordentligt.  
  3. Stäng luckan och ställ in maskinen på högsta värmen, vilket kommer att smälta bort vaxskiktet och släppa ut flaskans innehåll. 
  4. När programmet kört klart, ta bort flaskan och återvinn. Nu kan du använda din diskmaskin igen, lugn för att den kommer fungera optimalt. 
  5. Upprepa en gång var tredje månad för bästa resultat. 

Hur man rengör en diskmaskin som inte tömmer ut vattnet

Om vattnet i din diskmaskin inte töms ut kan systemet vara igensatt på ett sätt som rengöringsmedlet inte kan åtgärda. Om du måste rengöra en maskin fylld med vatten ska du tömma ut vattnet först för bästa åtkomst till maskindelarna. Gör så här för att tömma maskinen på vatten:

Stäng av all ström:

Se till att du avbryter all strömförsörjning till diskmaskinen.  

Töm maskinen på allt vatten:

Töm maskinen på så mycket vatten som möjligt med en trasa, handduk eller annat uppsugande material. 

Lokalisera tömningsslangen:

Det är via den slangen som diskmaskinens vatten töms ut i avloppsledningen. Slangen sitter vanligtvis på diskmaskinens baksida eller under diskbänken. 

Avmontering och rengöring:

Montera av slangen med en tång och börja rengöringen. Använd en piprensare eller liknande föremål för att rensa slangen.

Kontrollera diskmaskinens avlopp:

När slangen är helt ren är det dags att kontrollera diskmaskinens avlopp. Avloppet sitter på diskmaskinens undersida. Skruva bort avloppets lock och undersök.

Om du fortfarande inte lyckas rensa den igensatta diskmaskinen bör du anlita tekniker! 

Det lönar sig att regelbundet rengöra diskmaskinen, både invändigt och utvändigt. Detta gör att den håller längre och denna viktiga hushållsapparat kan fortsätta att göra sitt jobb med toppresultat.