Fortsätt till huvudinnehåll
Så här maskindiskar du glas

Så här maskindiskar du glas

Se vår guide för hur du får dina glas gnistrande rena i diskmaskinen.

Glas är ett av de material vi diskar mest i hushållet och således ett av de material vi diskar mest i maskin. Men ständigt diskande och höga temperaturer kan orsaka fläckbildning på våra kära glas.

Det finns två huvudorsaker till fläckigt glas och båda tenderar att ske med tiden. Den ena är avlagringar av hårt vatten och den andra korrosion. När du ska rengöra ugnsformar eller dricksglas krävs olika åtgärder för att hantera dessa problem.

Grumliga glas och hårdvatten­avlagringar

Om du bor i ett område med hårt vatten kan detta leda till mineralavlagringar i din diskmaskin. Mineralerna i hårt vatten i diskmaskiner kan lämna grumliga fläckar på glas och fat. Dessa avlagringar, exempelvis kalk, kan klibba fast på glas och tallrikar och orsaka vita fläckar eller grumling. För att bekämpa fläckar av hårt vatten, fyll alltid på diskmaskinen med Salt och Rinse Aid. Salt mjukar upp vattnet, får diskmedlet att fungera bättre och förhindrar fläckar av hårt vatten så att din disk blir gnistrande ren. Rinse Aid ger glasen extra skydd och glans. Använd alltid de bästa diskmedlen som Finish Ultimate tillsammans med Salt and Rinse Aid för bästa resultat.

Hur kan jag undvika fläckiga glas?

Följ nedanstående tips för att lätt och snabbt undvika fläckiga glas:

 • Ge din diskmaskin en regelbunden, grundlig rengöring med Finish Dishwasher Cleaner för att ta bort fett och kalkavlagringar – innan det fastnar på dina glas.
 • Tillsätt Finish Rinse Aid så att vattendropparna skingras och avdunstar utan att lämna kvar kalkavlagringar.
 • Ha alltid Finish Salt i diskmaskinen för att mjuka upp vattnet och undvika fläckiga glas.
 • Justera diskmaskinens temperatur eller pröva ett annat program. Vissa diskmaskiner har en särskild inställning för glas, eller så kan du manuellt sänka temperaturen. Detta bör minska fläckbildning.

Glaskorrosion

Om du bor i ett område med mjukt vatten är du särskilt utsatt för korrosion som också fläckar glasen. Detta kan bero på flera faktorer, från värmeexponering och dålig glaskvalitet till typ av tvättmedel och långa program. Använd Rinse Aid för att förhindra korrosion och Finish Glass Protector för att förhindra färgblekning. Detta är en särskild produkt som skyddar mot korrosion och färgblekning.

Så här skyddar du mot glaskorrosion i diskmaskinen

Det finns flera sätt att förlänga livslängden på dina glasföremål och undvika fläckar när du diskar glasen i diskmaskin. Men det är viktigt att det görs på rätt sätt innan korrosion blir oåterkallelig:

 • När du köper glas, se till att de tål maskindisk.
 • Använd ett diskmedel som Finish Ultimate för att hålla dina glasföremål glänsande längre.
 • Om du har en vattenavhärdare, kontrollera att den inte är inställd på för högt.
 • För mer ömtåliga glas, tvätta i låg temperatur eller på ett särskilt glasprogram.
 • När disken är klar, öppna diskmaskinen för att släppa ut ångan. Moderna maskiner sköter detta med interna fläktar. Låt glasen svalna i tvättmaskinen innan du tar ut dem.

Läs vidare för mer information om hur du undviker dessa irriterande fläckar på dina favoritglas före nästa middagsbjudning.

Så här maskindiskar du dricksglas

Vi använder samma glas dag ut och dag in, men för varje diskning blir glasen allt fläckigare. Se våra bästa tips nedan för att alltid få gnistrande rena glas i diskmaskinen.

 • Ställ glasen på den översta hyllan, på avstånd från övrig disk.
 • Använd Finish Rinse Aid för att undvika vattenfläckar och för att slippa ytterligare diskning och torkning efter maskindisken.

Det finns två sätt att förvara glasen efter maskindisken: vända uppåt eller nedåt.

Om du ställer glasen med öppningen nedåt undviker du att damm och annan smuts kommer in i glaset. Om du ställer dem på foten däremot riskerar du att den del du dricker ur blir smutsig av skåpets botten och att glaskanten flisas. Valet är tyvärr helt upp till dig.

Maskindiska vinglas så här

Att maskindiska vinglas går mycket bra, så länge du är försiktig med hur du lastar maskinen.

 • Placera om möjligt dina vinglas på den översta hyllan - du kan behöva sänka hyllan för att få plats. Se till att glasen inte rör vid varandra, detta kan orsaka sprickbildning.
 • Kraftigare vinglas (med tjockare kant och fot) kan också placeras på den nedre hyllan, så länge de står stadigt och åtskilt från övrig disk.
 • Många moderna diskmaskiner har program för glas eller känslig disk. Den lägre temperaturen och de mjukare vattenstrålarna är idealiska för vinglas.
 • Tillsätt Finish Rinse Aid för att motverka fläckbildning.

Så enkelt är det, bara några få saker att tänka på för att hålla dina glas renare längre.

Ditt diskmedel behöver verka som ett komplement till din diskmaskin. Diskmedel för diskmaskiner är speciellt framtagna för att rensa bort matrester och fett, lösa upp och avlägsna i den sista sköljningen. Den gör allt detta utan att producera något eller mycket lite lödder.  

För bästa resultat bör du använda det rengöringsmedel som rekommenderas av maskinens tillverkare. 

Finish är det varumärke som främst rekommenderas av ledande diskmaskinstillverkare, som Beko och Bosch*. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat. 

*Finish är det mest rekommenderade tvättmedlet av diskmaskinstillverkare

Nej! Glöm försköljning. Och trots att det fortfarande sker i många hushåll är det tidskrävande och ett slöseri av värdefulla resurser.

Moderna tvättmedel som Finish Ultimate innehåller både blekmedel och enzymer och rekommenderas av diskmaskinstillverkare för användning utan försköljning.

Blekmedel används för envisa fläckar som te och kaffe och enzymer bryter ner proteiner och stärkelse. Allt du behöver göra är att skrapa ner de större matresterna i soptunnan och lasta diskmaskinen.

Diskmaskinstabletter innehåller ytaktiva ämnen som gör det lättare att rensa upp och skölja bort rester. De har även enzymer (för att bryta ner stärkelserika livsmedel och proteiner), avhärdare (för behandling av hårt vatten) och säkra blekmedel.

När du har lagt tabletten i diskmedelsfacket kommer maskinen att frigöra innehållet vid precis rätt tidpunkt så att det löses upp i vattnet och tvättar din disk!

Diskmedlet ska förvaras torrt. Om du använder pulver ska du alltid stänga fliken så att produkten hålls torr (och inte spills ut). Som med alla rengöringsprodukter ska du förvara diskmedlet utom räckhåll från barn.

Rinse Aid är till för: 

 • Fläckfria och glänsande fat 
 • Effektivare torkning 

Salt behövs för: 

 • Skydda mot kalkavlagringar 
 • Mjuka upp vattnet för bättre rengöring 

Flerfunktionstabletter som Finish Ultimate och Finish Power All in One innehåller både sköljmedel och saltfunktioner. I områden med mycket hårt vatten rekommenderar vi även att separata salt- och sköljmedel används för att skydda maskinen och uppnå bästa resultat.

Diskmaskinstabletter är mycket lätta att använda. Ta bort eventuellt skyddsomslag, stoppa tabletten i diskmedelsfacket, stäng facket, slå på tvättmaskinen och låt Finish sköta resten! 

Fortsätt läsa för mer information om hur du använder Finish Tablets.

Ta ut tabletten från behållaren med torra händer och lägg i diskmedelsfacket. Se till att både dispensern och tabletten är torra för att de inte ska lösas för tidigt.

Förslut tablettförpackningen ordentligt. Förvara förpackningen på avstånd från värme och fukt för att skydda resten av tabletterna.

Våra tabletter har inga omslag (med undantag för Finish Classic), och de släpper ut innehållet så fort de kommer i kontakt med vatten. Ta inte hål på eller försök att packa upp tabletterna.

Kläm fast dispensern och stäng diskmaskinen.

Se till att alla föremål tål maskindisk; lägg inte silver och rostfritt stål tillsammans.

Diska metallföremål enligt tillverkarens instruktioner.

Kör diskmaskinen. Den optimala vattentemperaturen är 51 – 60° C.

Finish Rinse Aid rekommenderas för blankare och torrare disk (jämfört med endast diskmedel).

Tabletterna ska alltid läggas i diskmedelsfacket.

Om du lägger tabletten i botten av diskmaskinen kommer den lösas upp för snabbt och släppa ut diskmedlet under fördisken och inte räcka till huvuddisken. Detta ger sämre resultat.

Om du ska ta bort plasten eller ej beror på vilken produkt du har köpt. Om tabletten är individuellt förpackad så är svaret som regel, ja. Om tabletten däremot är inpackad i en tunn, genomskinlig plast ska plasten sitta kvar och kommer att lösas upp under tvättprocessen.

Diskmaskinstabletter ska läggas i diskmaskinens diskmedelsbehållare, ingen annanstans.